Plásztán Attila 30 éve neveli a fiatalokat

 
A közeljövőben megépülő új tatabányai sportcsarnok a vívószakosztály életében is óriási változásokat fog hozni. Jelenleg öt páston dolgoznak kicsiny vívótermükben, azonban az új létesítményben 18 pást áll majd a társaság rendelkezésére, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. A tatabányai vívók, és a magyar junior női párbajtőr válogatott edzőjével, Plásztán Attilával beszélgettünk. (2017.11.08)

Plásztán Attila, Esztergályos Patrik és Partali Csaba

- Ózdon születtem 1965-ben, ott kezdtem el vívni 7 évesen. Szinyéri Gyuri bácsi volt az első mesterem. 1982-ben kerültem Tatabányára ifjúsági válogatottként, az akkori vívómester, Nagy Antal Csaba kérésére. Akkoriban a TBSC vívószakosztálya a fénykorát élte, és már nemzetközi eredményeket is elkönyvelhetett a klubvezetés. A tarjáni születésű Hegedűs Ferenc számos kupát nyert, 1984-ben pedig beválogatták a Los Angeles-i olimpiára készülő csapatba, de az akkori politikai helyzet miatt hazánk nem vett részt a versenyen. A kárpótlásként megrendezett moszkvai ellenolimpián 6. helyen végzett csakúgy, mint az 1988-as szöuli olimpián. 1987-ben megnyerte a magyar bajnokságot, 1992-ben pedig olimpiai ezüstöt szerzett. A 80-as években az ország 21 első osztályú vívója közül heten a TBSC versenyzői voltak.

- Aztán a bánya és a város nehéz anyagi helyzete miatt, a vívószakosztály is hanyatlásnak indult. Elkerülhetetlen döntés született: a felnőtt versenyzőktől meg kellett válni. Akkoriban katona voltam, mire leszereltem, nem volt felnőtt csapat, de én lehetőséget kaptam arra, hogy edzőként gondoskodjak az utánpótlás neveléséről. Egymás után jöttek a sikerek, hamar megszerettem ezt a hivatást, ezért is vagyok immár 30 éve a pályán. Számos hazai és nemzetközi versenyen veszünk részt, és jó eredményeket érünk el. Ígéretes tehetségekkel büszkélkedhetünk, mint például az egyéni világbajnok ezüstérmes Gnám Tamara, de több bajnoki érmes vívónk is van: Kapui Bálint, Halmi Csongor, az egész kicsiknél Gál Barbara, és Pruzsina Panna. Remélem hasonló szép eredményeket érnek el majd ők is, mint most Tamara, vagy annak idején a Hegedűs Feri. Szakosztályunknál „amatőr” vívás is van, kortól függetlenül, bárki elkezdheti űzni ezt a sportágat.

- Jelenleg egy raktárból kialakított kis vívóteremben edzünk, ami nagyon szűkös, hiszen közel 70 vívónak ad helyet. Nagy reményeket fűzünk az új sportcsarnok megépítéséhez, talán nem túlzás, ha azt állítom, egy új korszak veszi majd kezdetét a tatabányai vívás történetében.

- A tatabányai csapat mellett, Dadon és Tatán is dolgozunk. Dadon Juhász Bence kollégám foglalkozik közel 60 gyerekkel, ami dadi iskola létszámának felét teszi ki. A tatai klubnak én vagyok az elnöke, de Bence, Molnár Petra és Partali Csaba is segít a munkámban.  A tatai csapatnak is vannak jeles képviselői: Izsók Kati, Partali Csaba, Molnár Petra, és a jelenleg már edzőként tevékenykedő Juhász Bence, valamint az ifjú reménységek: Esztergályos Patrik és Kun Anna.

- Családias munkalégkör a miénk, mindent megbeszélünk, és mindenben segítünk egymásnak. A gyerekek jól érzik magukat nálunk, bizonyítja ezt, hogy 50 fővel bővült a létszámunk az ősszel. Nem mindenkiből lesz olimpiai bajnok, de egy jó helyen, jól érezheti magát mindenki. Barátságok szövődnek, és idővel meg egy jó nagy adag kitartással és szorgalommal, akár érmet is szerezhet.

- A vívás egy nagyon szerethető sportág, hiszen a vívás mellett jól lehet tanulni, és tanulás mellett jól lehet vívni. Heti két edzéssel már lehet eredményeket elérni. 4-5 edzéssel igen magas szintekre lehet eljutni, ahol viszont már válogatott keretedzésekre is szükség van. Pesten a sportcsarnokban van ilyen lehetőség, ahol a női párbajtőrnek én vagyok az edzője. A versenyévad nagyon kemény, magas az elvárás mindannyiunktól. A sikere kulcsa az elkötelezettségben, a kitartásban, a szorgalomban rejlik. Mi megadjuk az alapot és a támogatást a versenyzőinknek, de rajtuk áll, hogy mennyit tesznek még hozzá, és ettől függ, hogy milyen eredményeket érnek el.

– Tatán és Tatabányán is vannak támogatóink. Tatabányán az AGC Glass Hungary Kft-től jön segítség, de számíthatunk a Mészáros Kft.-re, Hornyák Balázsra, és a városra is.  Tatán az OMS, a Geotech Kft, az Iron Trade, valamint a Zöld Út Kft. és a Havellant Kft. jóvoltából tudjuk a létezésünket biztosítani, de a szülőktől is jön a segítség. Minden nehézség ellenére próbáljuk kihozni a maximumot a gyerekekből. A teljesítményre, valamint az eredményekre koncentrálunk, miközben bizakodóan tekintünk a jövőbe. Reméljük, hogy az új sportcsarnok átadásával egy újabb fénykor veszi majd kezdetét a tatabányai vívószakosztály életében, ahol a régiek sikereit folytató fiatal reménységek nőnek majd fel. (VK-HJ)

Forrás: Regio Regia magazin 2017/131.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió