Turisztikai fórum

 
Évadnyitó turisztikai találkozót tartottak az Öreg-tó partján az Új Kajakház és Ökoturisztikai központban. A Tatai Városkapu Zrt. és a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület rendezvényén nagy volt az érdeklődés, amelyen többek között részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József, Tata polgármestere, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és helyettese, Borsó Tibor. (2015.02.15.)

A megjelenteket Berczelly Attila, a Tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója (Tata és Környéke Turisztikai Egyesület elnöke) az esemény házigazdája köszöntötte. A továbbiakban is ő volt a pörgő ritmusú fórum „narrátora”. Beszédében kiemelte, hogy egységben az erő, sokan kell együtt lenni és tenni a közös turisztikai célok megvalósításáért, és a nagy munkának kell, hogy látszata legyen. Azért tartják most ezt a találkozót, hogy képet kapjanak arról: hogyan lehet még hatékonyabb Tata, Komárom és Tatabánya térségének turisztikai élete.

 

– Az együttműködési kényszer ennek a találkozónak az üzenete – folytatta Berczelly Attila eszmefuttatását Bencsik János, aki rengeteget tesz országgyűlési képviselőként a térség turisztikai fellendítéséért. Az új lehetőségekről is beszélt, kiemelve többek között a borturizmust, amely meghatározó lehet a jövőben Tatán és környékén.

 

– A térségben sok minden adott a fejlődéshez, turisztika szempontjából kiválóak az adottságok. Szállodák, történelmi érdekességek, látványosságok sora várja az ide látogatókat. Az emberek élményekre vágynak, egyre többen szeretnék megismerni szűkebb hazájuk mellett az ország más nevezetességeit. Meg kell teremteni a lehetőséget, ehhez pedig sokat kell tennünk, és példamutatóan együtt kell működnünk – zárta beszédét Bencsik János.

 

Popovics György tatai mintát említve, három dolog köré csoportosította a sikeres turisztikát. A kreativitáshoz, amely nélkülözhetetlen, az innovációhoz, itt az impozáns, sokrétű funkcióval rendelkező ökoturisztikai központra utalt a megyei közgyűlés elnöke. Harmadsorban pedig a kockázatvállalás, vagyis a létesítmény üzemeltetésének a kérdése, amely akkor tölti be igazán szerepét, ha önfenntartó. Biztos benne, hogy a tatai önkormányzat jól döntött. Beszélt még a Duna-Gerecse Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft-ről, amelyet a megyei önkormányzat, Tata és Komárom TDM szervezeteivel együtt alakított meg, és amely egyre jobban betölti hivatását.

 

– Szeretném megerősíteni, ha nem örülünk egymás sikereinek, akkor nem tudunk előbbre lépni, hiszen egymásra vagyunk utalva. Nemcsak a városban, de azon kívül is – erősítette meg az összefogás szükségességét Michl József polgármester. – Minőségi turizmusra vágyunk, ám el kell mondanom, hogy elsősorban a városunkban élőknek építjük egyre gyarapodó, értékes létesítményeinket. Ezek a tataiaké, de természetesen örülünk annak, ha minél többen ellátogatnak városunkba, a tataiak családtagjai vagy vendégeik, de természetesen várjuk a környékben élőket és a távolabbról érkező turistákat is. Michl József elmondta még, hogy a város idegenforgalmi adóbevétele 2006-ban még csak nyolcmillió forint körüli összeg volt, ma már ennek többszöröse. Ez pedig a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület kiváló munkáját is dicséri. Az önkormányzat a további fejlődés érdekében az idegenforgalmi adó nagy részét évente visszaforgatja a turisztikai szervezetnek.

 

Turi Bálint, Komárom alpolgármestere a határváros idegenforgalmának főbb irányvonalairól beszélt. Három ilyet említett. A római kori örökséget, Brigetiot, az erődöket és a gyógyvíz adta nagy lehetőségeket. Hozzáfűzte még, hogy a sikeres tatai Víz, Zene, Virág Fesztiválhoz hasonló, vendégvonzó eseményt szeretnének útjára indítani Komáromban is.

 

Ezután Magyarics Gábor, TDM menedzser, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület által működtetett turisztikai cég ügyvezetője, a Duna-Gerecse Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője, akit a napokban a Magyar TDM Szövetség alelnökének választottak, „A turizmus jelentősége Tatán és környékén a 2014-es év tükrében” című előadását halhatták a fórum résztvevői.                         Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió