Több mint tízezer túrázó a Gerecsében

 
Szokás szerint, április harmadik hétvégéjén rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát volt Komárom-Esztergom megyében. A rendezők, a Komárom-Esztergom megyei Természetjáró Szövetség(KEMTSZ) és a Magyar Természetjáró Szövetség(MTSZ) minden előzetes várakozását felülmúlta a nagy érdeklődés a iránt. Már az előzetes online nevezés kapcsán számítani lehetett arra, hogy sok induló lesz, hiszen 5531-en regisztráltak, jelezték részvételi szándékukat. Emlékeztetőül írjuk: Tavaly 7194-en indultak összesen a 10, 20, 30 és az 50 kilométeres távokon. A szombati összesítésnél aztán kiderült, több, mint tízezer résztvevője volt az idei Gerecse 50 teljesítménytúrának, ebből 3277-en választották az 50 kilométeres távot. (2016.04.19.)

Úton

A rajt és a cél a szokásos helyszínen, a Jubileum parkban volt. Külön helyen mehettek be azok, akik már online regisztráltak és azok, akik a helyszínen fizették be részvételüket, gyorsítva ezzel is az indulást. A 10 és 20 kilométeresek 8-11 óra között indulhattak el, a 30 kilométereseknek 6-11 óra között volt a rajtidejük, az 50 kilométert teljesítők 6 és fél kilenc között indulhattak el. Az időjárás is kegyeibe fogadta a természetjárás szerelmeseit, hiszen hétágra sütött a nap és a „beígért” szél sem volt erős.

Indulás

A szervezők is készültek, újra festették az útvonal jeleket, a négy távon összesen 16 ellenőrzőállomást állítottak fel, a rajtnál és a célban összesen 150 önkéntes segített, tüsténkedett. Vizet is több állomáson, lajtos kocsiban biztosítottak a túrázóknak, mindezt az Észak-Dunántúli Vízmű Zrt. közreműködésével. A Vulkán TES természetjárói is kedveskedtek a „bakancsosoknak”, ingyen zsíros kenyeret biztosítottak hagymával a vértestolnai pihenőállomáson. A kisebb sérüléseket a tatabányai Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola egészségügyi szakos diákjai látták el, valamint a Tatabányai Polgári Védelem Kutató-Mentő szolgálat tagjai is távolítottak el vízhólyagokat a lábakról szükség esetén. Már reggel 6 órakor 300-an indultak el, aztán folyamatosan érkezett a többi résztvevő.

A pecsét helye

Reggel 7 óra után nem sokkal egy kocsi fiatalokból álló csapattal találkoztunk, diákok voltak, a 30 kilométert választották. A 8 éves tarjáni Szantner Áron a 10 kilométeres távot gyalogolta le apukájával. A szákszendi iskolások egy csoportjával útközben találkoztunk, ők is 10 kilométert tettek meg az erdőben. Az első állomáson, a János-forrásnál, Herédiné Jutka és Kovács Lajos alig győzték a pecsételést. Hegedűs Csaba egyedül rótta a távot, kérdésünkre elmondta, már vagy huszadszor teszi meg az 50 kilométert. Császári túrázókkal is összetalálkoztunk, Orbán Péter és Szabó Tamás sem először tette meg már az 50 kilométert. Sokan a Bányahegy meredek emelkedőjétől rettegtek, de aztán mégis csak sikerül túljutni ezen a legnehezebb szakasznak ítélt akadályon. A tatabányai Vida Tamás már 33-szor tette meg az 50 kilométert, büszkén mutatta meg az ezekért kapott kitűzőket. Mégis, nem ő az, aki a legtöbbször teljesítette a leghosszabb távot. Mellékletünkben olvasható, nyolcan vannak, akik ebbe az elitbe tartoznak. Mindent összevetve, jól sikerült a szombati Gerecse túra, köztük a 11 éves tatabányai Nemet Martinnak is, aki másodízben teljesítette az 50 kilométert. Németh Csabától, az MTSZ szakmai igazgatójától ajándék trikót kapott. Jutalomban részesültek a Gerecse 50 35-szörös teljesítői is, ők egy márkás sporttáskát kaptak. A túra teljesítéséért mindenki kapott kitűzőt, az oklevelek fogytak el, de ezt ígéretük szerint pótolják a szervezők.

Aki ügyes volt és visszavitte a rajtnál kapott műanyag ásványvizes flakont, túrórudit kapott ajándékba. Horváth Zoltán a Komárom-Esztergom megyei Természetjáró Szövetség elnöke, a Gerecse 50 főrendezője így összegzett: A túra 35 éves történetében a legnagyobb fegyelmezettségű túrázókkal találkoztam. A tavalyihoz képest 10-12 százalékos emelkedésre számítottunk. Ehhez képest mikor átléptük a 7800-as létszámot, még mindig kettőezren voltak, akik kiváltották nevezésüket. Ha várakozni is kellett az indulásnál, türelemmel viselték azt a túrázók. Összességében közel 30 százalékos a részvételi létszám emelkedése. Dicséret a 150 önkéntesnek, akik munkájukkal a tízezer túrázót szolgálták ki, segítettek nekik a rajtnál,a célban és kint a területen, az ellenőrzőállomásokon.

A jó bakancs nagyon fontos!
Nyolcan vannak azok, akik eddig mind a 35 Gerecse 50-en részt vettek:
Hluchány József(Győr), Holczacker József, Vadócz Péter és Wiszt Ferenc(mindegyik Tatabánya), Szabó András(Süttő),Szabó Elemér és Szabó Szilárd(Budapest), Krenner Antal(Vértesszőlős).

A résztvevők száma az idei Gerecse 50-en:

10 km 2.440
20 km 3.246
30 km 1.079
50 km 3.277
Összes indulók száma: 10.042
A 35 év alatt csak az 50 kilométert 59175-en teljesítették!

Szöveg, fotó: KTJ

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió