Tisztújítás az Által-ér Szövetségnél

 
A tatai székhelyű Által-ér Szövetség tisztújító közgyűlést tartott az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban. Az új elnökség megválasztása mellett kitüntetéseket adta át. (képünkön az elismertek Michl József polgármesterrrel.) (2015.05.20.)

Kiemelt figyelem kísérte az eseményt, amelyen részt vett többek között Bencsik János, a Tatai medence országgyűlési képviselője és Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke.

 

Michl József, Tata polgármestere, egyben az Által-ér Szövetség elnöke a fórum előtt röviden megemlékezett Maszlavér Istvánról, Naszály közelmúltban elhunyt polgármesteréről, aki régebben a szervezet elnökségi tagja is volt. A jelenlévők egyperces néma gyásszal adóztak emlékének.

 

Ezután Michl József ismertette a közgyűlés programját, majd Bencsik János beszélt a 21 éves szövetség kiemelkedő munkájáról, amely rengeteget tesz a fenntartható környezetért. Említette a visszatérő forrásokat is, amelyek „megfékezésére”mindent meg kell tenni a jövőben.

 

–   Tata nem véletlenül nyert el több komoly díjat, kapott elismeréseket. Példaértékű munkát végez az Által-ér Szövetség, amely nem véletlenül érdemelte ki a Magyar Táj Díjat. Amennyiben ez a lendület nem áll meg, még sok dicsőséget érhet el a szervezet – hangsúlyozta Bencsik János, aki külön kiemelte Horváthy Lórántot, aki a KEM SZÖSZ elnökeként, a projekt gesztoraként megvalósította Tata, Vértesszőlős és Tatabánya vezetésével közösen az Által-ér-völgyi kerékpárutat.

 

Michl Józseftől megtudtuk, hogy az Által-ér Szövetségnek jelenleg 23 önkormányzat, közte megyei önkormányzat), 11 nonprofit szervezet és 14 gazdasági társaság a tagja. Ez az elmúlt évekhez képest kismértékű csökkenést jelent, hiszen egyes szervezetek szűntek meg vagy felszámolás alatt állnak, mint a Magyar Biomassza Társaság, Tatai Öreg-tóért Közalapítvány és a Tatai Mezőgazdasági Zrt., míg más szervezetek érdekmúlás miatt léptek ki. Ugyanakkor néhány új szervezet is csatlakozott, de speciális helyzet állt elő a Gerecse Natúrpark megalakításával, hiszen ezzel további 26 partnerszervezettel kerültek munkaszervezeti kapcsolatba.

 

Michl József igen fontosnak tartja, hogy a jövőben új partnereket, tagokat nyerjenek meg az Által-ér rehabilitáció, a fenntarthatóság, illetve a Gerecse Natúrpark ügyének.

A közgyűlés érdemi részében először az elnökség beszámoló a 2011-től 2014-ig végzett munkájáról, majd a fórum elfogadta tavalyi évről szóló közhasznúsági jelentést, valamint az idei költségvetést is.

 

Az alapszabály módosítása után adták át az Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért Díjakat. Posztumusz elismerésben részesült Kaptai György és dr. Szilas Péter. A további díjazottak: Horváthy Lóránt, Boros Ferenc, Ercsei Áron, Domonkos Ágnes és a Zöld Sziget Kör vezetése (Liszt András, Oláh András, Mocsi Ádám, Vigh Szilveszter).

 

A tisztújítás nem hozott különös meglepetést. Teljes volt az egyetértés, a jelölteket ellenszavazat nélkül választották meg. Az elnökség tagjai: Michl József elnök, Schunder Tibor alelnök. Tagok: Beke László, Horváthy Lóránt, Grúber Zoltán, Oláh András, dr. Páris Zoltán.

A felügyelő bizottság elnöke: Takács Zsuzsa, tagok: Nieszner József és Szűcs Attiláné.

Musicz László, aki eddig titkári minőségben ténykedett, a továbbiakban szakmai igazgatóként végzi a munkáját.

Péntek Sándor

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió