Természetjárás: Népszerű sport

 
Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége Természetbarát Szövetsége Tatabányán tartotta meg hagyományos szakosztályvezetői értekezletét. (2010.03.01.)
Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége Természetbarát Szövetsége Tatabányán tartotta meg hagyományos szakosztályvezetői értekezletét. (2010.03.01.)
 
 
B   E   S   Z   Á   M   O   L   Ó
 
A 2009.ÉVRŐL A SZAKOSZTÁLYVEZETŐ ÉRTEKEZLET RÉSZÉRE
 
1.A szervezett természetbarátok létszáma az elmúlt 5 évben megyénkben:
 
2005     215 ifj.     407 felnőtt     257 nyugd.     879
2006     193          339                 253                 785
2007     180          324                 272                 776
2008     169          317                 291                 777
2009     133          273                 317                 723
 
Mint kis megye, a létszám alakulása elfogadható. Országos viszonylatban viszont kiváló. Elég csak a Dunántúli megyék örökrangsorát megnézni, Komárom-Esztergom megye mindig dobogós helyen van, csak Fejér és Veszprém előz meg minket.
 
2. Minősités tekintetében is jónak tekinthető a statisztika ,hiszen 2009-ben
 
                               2 arany    10 ezüst és    10 bronz
minősítés történt. Ha viszont azt nézzük, hogy többnyire azonos szakosztályok minősitenek, talán nem túlzás a megállapítás, hogy ezekben a szervezetekben vannak olyanok, akik nemcsak túrázni és minősíteni szeretnek és tudnak ,hanem adminisztrálni is. Ugyanis minden szakosztály igen aktívan túrázik, de kevés veszi a fáradságot, hogy ezt adminisztrálja is.2009-ben „csak” a TSC /13/ , a VULKÁN SE /5/ , a VÉRTESI ERŐMŰ SE /2/ , és a KOMÁROMI VÁROSI SE /2/.Igaz az is, hogy több szakosztályban már sokan vannak minősítve. Érdekes lenne felmérni ,hogy hány aktív minősített van a szakosztályokban? !Ezúton köszönöm meg Hajós József minősítési felelős aktív munkáját, kérem az idén is forduljanak hozzá bizalommal minősítés tekintetében.  
 
3.TÚRVAVEZETŐ KÉPZÉS :Az eddigi tervek szerint, amennyiben 10 fölött van a jelentkezők száma kihelyezett alapfokú túravezetői tanfolyamot és vizsgát szervezünk.2009-ben a Komárom Városi SE igen aktív segítségével 30/!/ fő vett részt a komáromi elméleti előadáson és a Turulnál a gyakorlati vizsgán. Gratulálunk az új túravezetőknek és köszönet a szervező SE-nek!
 
4.TERMÉSZETJÁRÓ ESEMÉNYEK 2009-ben.Egy-egy szakosztály, egyesület vagy szövetség akkor tevékenykedik sikeresen és jól, ha csinálja a természetjárást ,vagyis aktívan túrázik. Ismerve az éves esemény naptárakban szereplő túratervek majd 100%-os teljesítését csak az elismerés hangján szólhatunk erről. A kiemelt , a kiemelkedő rendezvények sikeréhez a rendező SE-k ,szakosztályok hozzáértő, lelkes munkájáért is köszönet jár!
 
a. GERECSE 50 /20 és 10/.Csodálatos,hogy 2009-ben 4.230-an vettek részt a 3 túrán / /2350 Gerecse 5o. 1400 Gerecse 20. és 480 Gerecse 10/.A már szinte alig kezelhető létszám ellenére a Vulkán és Volán rendezői szakosztályok munkájáért külön köszönet jár.
 
b. Az MTSZ által is finanszírozott úgynevezett TOCS túrák szervezői /TSC, Vulkán, Volán/ is elismerést érdemelnek .Talán a megmozgatott iskolák a jövőben is rávehetők az aktív természetjárásra.
 
c. Hogy Mátyás-kúton a Vértes-Kupa megérte a 40./!/ évet, óriási dolog .A Tb. Cement igen jó házigazda, szakosztályok, különösen a tatabányaiak, ha lehet őrizzék a hagyományt és képviseltessék magukat ezen a hangulatos rendezvényen.
 
D .A MEGYEI TALÁLKOZÓ összevonása a TURUL vizsgával jó ötlet volt. Első elnökünk Tenyei László emlékét megkívánjuk őrizni a jövőben is, ezért az a javaslat ,hogy minden évben egy szakosztály egy túráját nevezze ki nyílt túrának és Tenyei László emléktúrának!2010-ben ezt a Vértes Volán rendezi Március 13-án Tatán a XI.IVV túrával együtt/Edzőtábor 8-11 között indítás, díjazás az IVV-nek kitűző, az emléktúrázóknak emléklap díjazással, a választható távok:5 km és 10 km/ zsiroskenyérrel/.
 
E .ORSZÁGOS KÉK túrázás is folyik megyei részvevőkkel. Dicséretes a TSC évek óta tartó gyermek-OK szervezése!
 
F .ORSZÁGOS GYALOGOS TALÁLKOZÓ a megye igen szépen szerepel ,hiszen 4.éve dobogósok vagyunk,3x meg is nyertük a tömegesítést. A részvevő szakosztályoknak csak gratulálni tudunk.
 
g. PILISNYEREG új, régi emlékművének felavatása a Dorogi természetjárók érdeme és dicsérete. A figyelmes kegyeleti felirat méltó emlékezés.
 
h. A VEFAG is köszöni minden szakosztálynak amelyek az őszi nagytakarításban részt vettek Ezt a jó szokásunkat a jövőben is tartsuk meg.
 
I .ÚTJELZÉSEK tekintetében ismét sok km-en sikerült elvégezni a munkákat/Gerecse 50,Kinizsi 100, Táncsics 5 szakasza, Dunántúli Piros stb. Köszönet az önzetlen munkáért!
 
j. Az MTSZ szervezte TAMOP képzésen a 2 ácsi résztvevő képviselte megyéket, köszönettel.
 
k. Az IVV túrák sikerrel zajlottak le Tatabányán, Esztergomban és Ácsteszéren , valamint Tatán. Most már elmondhatjuk ,hogy mindenhol vannak kitűzők, színvonalas rajtlapok és az útvonalak is újra festettek és a serleg díjazás is megoldott.
 
5. KAPCSOLATOK: MTSZ Cselovszky Ildikó elnökségi tag jó kapcsolatrendszerrel.
                                  VEFAG: kölcsönös az egymás segítése
                                  ÉDTSZ: Horváth Zoltán rendszeres részvevője az elnökségi üléseknek
                                                Elegendő a megyei szövetségi tagság fenntartása
                                  „KARTOGRÁFIA” folyamatos kapcsolat, szerződés, Kupa résztvevő
                                                                   a Gerecse 50
 
6. A JÖVŐ – mely már JELEN :Az MTSZ régi érvényesítési rendszere életben van, csak a biztositást nem tartalmazza/ 20 ft volt /.Azok akik az új KÁRTYA mellett döntenek, adatlappal és fényképpel jelentkezzenek a Megye – ha kérik továbbítja.
-Az IVV-ben 26 túra lesz. A júliusi konferencián dől el ,hogy lesz egy új Európai IVV Szövetség. Folyamatosan egyszerűsitik a bélyegzést és jelvényrendszert.
-Az országos gyalogos találkozó Aggteleken lesz, míg a Természetjárók Napja Pécsen .
-Technikai munkát ismét kb.200 km-en tervezünk
 
Már negyedik éve, hogy sikerült gazdálkodásunkat úgy szabályozni ,hogy csak annyit költöttünk, amennyi bevételünk volt. A Gerecse 5o kétmilliós költségvetése valamint az IVV túrák bevétele-kiadása mindig kiegyenlítődött ,de a bevételek visszaforgatása jóvoltából sikerült spórolós módszerrel az alábbi készletet biztosítani, mely a 2009-es Záró készletet is jelenti:
                                             KITŰZŐ /Gerecse 50-20-10           1.475 db
                                                              Táncsics 10-20-40-50        963 db
                                                              Esztergom 10 és 20            410 db
                                             JELVÉNY/Gerecse 50 Barna/            490 db
 
                                            NEVEZÉSI LAP – Gerecse 10        1.95o db
                                                                            Gerecse 20        1.400 db
                                                                            Gerecse 50        1.000 db
                                                                            Táncsics               500 db
                                                                            Esztergom            500 db
                                                                            Tata 10-20           500 db
2010-ben két szponzori tárgyalás van előkészítve: Megyei Önkormánnyal és FHB-al melyek a tervek szerint a Gerecse túrákat tervezik támogatni, így az időjárástól és létszámtól függetlenül a XXIX. Gerecse-túra megrendezhető és reményeink szerint megvethetjük a XXX. Jubileumi Gerecse-túra alapjait – színes fémjelvénnyel!
 
8. Végezetűl azzal zárnám be sorrendben 30.elnöki tájékoztatómat, hogy köszönöm Mindenkinek az áldozatos munkáját és kérem, hogy tartsák meg ezt a jó szokásukat ,mert tagságuk révén olyan emberek vannak   irányításuk alatt akik szeretik a természetet, akik szeretnek túrázni és kirándulni . úgy, ahogy saját maguk is!
 
Horváth Zoltán
elnök
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió