A Lázár uradalom lóvontatású vasútja

 
Felsőgalla (Tatabánya elődtelepülése) –Csákánypuszta –Körtvélyespuszta. Gróf Lázár Benjamin földbirtokos 1911-ben bérelt birtokot Gróf Eszterházy Páltól éves törlesztő bérhasználatban. (2015.11.24.)

Az uradalom kb.1000 kataszteri holdon gazdálkodott. Lóvontatású vasutat építtetett azzal a céllal ,hogy erdejéből épület és tűzifát ,szántóföldi terményeket Felsőgallára a rohamosan fejlődő szénbányászat részére és a Kelenföld - Ujszőny vasútvonalon fekvő Felsőgallára szálltja . Tejet,Gyümölcsöt,terményeket szállított a régi Hangya szövetkezeti boltba .Ma a helyén épült új Hangyabolton a Kisvasút nyomvonala mentén mint egy ötvenen köztük Turainé John Katalin Tatabánya MJV alpolgármestere a Felsőgallai Baráti Kör elnöke, dr. Csáky Csaba az erdei kisvasutak Vértes –Gerecse Ölelésében Civil Társaság ügyvezetője és Horváth Zoltán a KEM Természetbarát Szövetség elnöke avatták fel, felszentelte Oraveczki Attila káplán atya.

A két emberöltővel ezelőtti Kisvasút felidézésért hirdetett ifjúsági pályázat eredmény hirdetésére is sor került. 44 rajz, rövid írás, fotó érkezett, döntően a felsőgallai és tatabányai iskolákból. A legfiatalabb pályázatot készítő az ötéves Budapesti Tarr Botond volt, aki három éves korától nézegeti az Indo- Házat.

A Nagyegyháziak a Szaár Tornyopuszta –Tehénkút Kisvasúti Emléknap Gyermeknapról küldtek beszámolót. Tehénkúton ma is működő tehenészeti farm a készülő bíó udvart saját termékeinek bemutatásával ismertette a közel száz résztvevővel. Az eredményes pályázók Indóház újságot kaptak jutalmul.

A résztvevők felidézték a Vértes –Gerecse ölelésében a három Kisvasút történéseit.

Megemlékeztek a néhai Gallai Rezső helytörténészről, aki Hamburger Lojzi és Klein Józsi bácsik segítségével felkutatta és közétette a Lázár Uradalmi Kisvasút történetét. Munkájáért a Civil Társaság posztumusz Tiszteletbeli Tag címet adományozott. A Díszoklevelet dr. Csáky Csaba adta át özvegy Gallai Rezsőnének.

                                 Csáky Csaba

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió