A környezetet védő Bridgestone

 
A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. az idén is csatlakozott a Te szedd! környezetvédelmi mozgalomhoz, hogy a fenntartható fejlődés keretében a gyáron kívül is kifejezze környezetvédelmi elkötelezettségét. (2016.05.26)

Bridgestone: Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben!

A piacvezető gumiabroncsgyártó cég világszerte, így Magyarországon is a vállalaton belül kiemelten figyel a környezetre, az alapanyag kiválasztásától a gyártási folyamataink tervezésén át egészen a logisztikáig. Ezt szem előtt tartva természetesen az a célunk, hogy folyamatosan javuljon a teljesítmény – magyarázza Végh Gábor EPS igazgató.


– Sok szó esik mostanában a társadalmi felelősségvállalásról. Önök, a Bridgestone tatabányai gyárának dolgozói hogyan értelmezik ezt?
– Egyebek mellett arra törekszünk, hogy a gyárkapun kívül is biztosítsuk a környezet megóvását, egyre nagyobb mértékben hozzájáruljunk ehhez. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy erősítsük a szemléletváltást a környezetvédelem területén: mint felelős vállalat, a megyeszékhelyen és a környező településeken élő emberek számára is megerősítsük ezt az eszmét. Közösen kell tennünk azért, hogy a jövő generációja számára egészséges legyen a környezet.


– Milyen konkrétumokról tud beszámolni?
– Ebben az évben Várgesztes területét választotta a mozgalom helyszínéül. A települést körbevevő hegyek számos turisztikai nevezetességet rejtegetnek. Ilyenek például a falu felett lévő Zsigmond-kő, vagy a Várgesztes elején található horgásztó. A Gesztesi vár alatti völgyben meghúzódó település remek kiránduló és kikapcsolódási lehetőségeket kínál. Ezértgondolta úgy a cégünk, hogy a páratlan környezet megóvása érdekében önkéntesen felajánlja erőforrásait és idejét a hulladékok összeszedésére. Az önkéntes mozgalomhoz huszonöt dolgozónk és családjuk csatlakozott. A Komárom Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség támogatásával tisztítottuk meg a területet.


– Milyen tapasztalatokat szereztek?
– A területen ugyan több szemétgyűjtő található, de sajnos azt kellett látnunk, hogy ennek ellenére rengeteg hulladék található az erdőben és az utak mellett eldobálva. A hulladékok bomlási ideje igen hosszú – akár több száz év is lehet. Pusztítják, mérgezhetik az állatvilágot, az elhagyott szemétből káros anyagok oldódhatnak ki, amelyek szennyezik a természetes vizeket.


– Hogyan fogalmazná meg az akció célját?
– Mint már hangsúlyoztam, rá kell világítanunk környezeti értékeink megóvásának fontosságára. Ezért is örvendetes, hogy a programhoz gyerekek is csatlakoztak, mert így már fiatalon egy felelős, előremutató értékrenddel, szemlélettel ismerkedhettek meg.


– Gondolom, az összekovácsolódást, egymás jobb megismerését is szolgálta az esemény.
– Így van, a nap végén bográcsozással és beszélgetéssel zártuk a programot, valamint egy környezetvédelmi Ki mit tud? versenyt is szerveztünk a résztvevők között.


– Mi minden szerepel az idei, a témához kapcsolódó Bridgestone-tervek között?
– A környezetvédelem, annak jövője, lehetőségei még nagyobb hangsúlyt kapnak. Határozott célunk, hogy ne csak a gumiiparban és a gyártás területén legyen vezető és innovatív szerepünk, hanem mindezt a szemléletet a fenntartható fejlődés környezetvédelmi pillérén keresztül is láthatóan képviseljük. Az év folyamán további eseményeket szervezünk és csatlakozunk az országos mozgalmakhoz, mint például a Földünkért világnap, a csomagolásmentes nap, valamint nem utolsó sorban a környezetvédelmi oktatás az iskolákban.

 


– A Te szedd! akciót évek óta a megyei természetjáró szövetség koordinálja – mondja Horváth Zoltán, a szervezet elnöke. –Az Országos Kék Túra megyei útvonalát „célozzuk meg”, két instruktor vezetésével: Pápai Lászlóné, a Tatabányai Volán SE szakosztályvezetője Kőhányástól Tardosig, Horváthné Hörömpöli Éva, a TAC szabadidősport szakágvezetője pedig Tardostól Piliscsabáig. A várgesztesi rész felelőse, védnöke az Oroszlányi Természetjáró Egyesület, ők kapcsolódnak be a szemétszedésbe a céges kezdeményezőkhöz. Nagyon fontos a Te szedd! – a természet egyfajta gyógyítása –, ugyanakkor a megelőzés legalább ennyire lényeges, tehát a Ne dobd el! Szövetségünk szlogenje a Gerecse 50 teljesítménytúrán is megjelent, a KEM Sportszövetségek Szövetségének elnöke, Horváthy Lóránt javaslatára másképpen is: Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben! M. K

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió