Húsz éves a dorogi sítanpálya

 
Tavaly ősszel immár a 20. szezon kezdődött meg a dorogi tanpályán, amely 2000-ben, az ország 4. műanyag borítású sípályájaként nyílt meg Dorogon a Sítechnika Kft.-nek köszönhetően. (2021.01.06.)

20 éves a dorogi sítanpálya

 

A dorogi sportközpontban az 55 méter hosszú „nagypályát”, amely tolókaros felvonóval üzemel, követte egy 10 m hosszú „kispálya” és egy mobil "minipálya" megépítése. A mobil minipályán a legkisebbekkel ismertetik a síelést, több rendezvényen, óvodai sportnapokon, sportágválasztó napokon mutatják be a technikákat az oktatók.

 

Azért, hogy Dorogon és környékén minél több gyermek és felnőtt megtapasztalhassa, kipróbálhassa a siklást, nyílt napokat szerveznek a sítanpálya munkatársai. Minden évben több alkalommal - az októberi nyitónaptól, a decemberi Mikulás-napi rendezvényen keresztül, az Évzáró Síversenyig - várják a dorogiakat a bemutató rendezvényekre. A síiskolának leginkább dorogi, esztergomi vendégei vannak, de Párkányból, illetve a megyéből más településekről is jöttek és jönnek a síelni vágyók.

 

-A 2020-as esztendő sajnos rányomta a bélyegét a sísportra. Ennek ellenére tovább folytatja a munkát a csapat. Októberben, mivel az úszás órákat nem lehetett megtartani iskolai kereteken belül, így felajánlottuk, hogy helyette jöhetnek a gyerekeket a sípályára. Remekül ment a munka, örömteli gyerekzsivaj árasztotta el délelőttönként a síiskolát. Minden dorogi általános iskolából, és jónéhány környékbeli településről is jöttek az osztályok testnevelés órán síelni. Mindez csupán 3 hétig tarthatott. Remélhetőleg hamarosan visszatérhetnek ide az iskolások és tovább folytathatják az élmények gyűjtését a dorogi sítanpályán – mondta Fódi János, a síiskola vezetője.- Nagyon köszönjük, hogy Dorog városában ilyen szép környezetben működhetünk! 20 év alatt rengeteg tanítványunk volt. Évente mintegy 250-300 vendég fordul meg a sípályán, így elmondhatjuk, hogy több ezer ember ismerte és szerette meg általunk ezt a csodálatos sportágat. Az idei szezonban is folynak a csoportos és egyéni foglalkozásaink, és van egy kis verseny csapatunk is, akik az országos műanyagpályás-versenysorozatban szépen teljesítenek. A síelés a szabadidő eltöltésének és az egészség megőrzésének egy klassz módja, csak ajánlani tudom! Nincs korosztályhoz kötve, bárki bármikor képes megtanulni síelni! Csak elhatározás kell hozzá!


A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 2018-ban minősítést adott ki a hazai sítanpályákra, így a dorogi Sítechnika „SMSZ által minősített síiskola” lett, amire méltán lehetünk büszkék! Kiemelkedő eredményeik közé sorolható, hogy néhány tanítványuk magasabb szinten is folytatta a síelést. Neveltek síversenyzőket, akik a hazai síbajnokságokban jól szerepeltek, az egyik tanítványuk, Benedek Patrik 2015-ben a magyar alpesi síválogatottban is szerepelt. A nemzetközi sírendezvényeken sikeresen szereplő Hungarian Interski DEMO-teamnek is tagja 2 oktatójuk, Fódi Gábor és Koloszár Balázs.

 

A sípálya fenntartása, üzemeltetése rengeteg munkát igényelt. A pálya és a síház karbantartása és gyönyörű alpesi környezetének kialakítása Kruzslik János és Fódi János érdeme. A szervezési feladatok immár két évtizede Farda Zsuzsa nevéhez fűződik. A síoktatás szervezése, a pálya beosztása, a síiskola koordinálása a korábbi években Fódi Gábor feladata volt, 2019 óta Sitku Zsófi vette át ezt a szerepet. A Sítechnika síoktatói, akik ugyancsak 20 éve adják át tudásukat újabb és újabb generációknak, Mécsei Gábor, Süttő Zsolt, Kassai Péter, Kruzslik János, Fódi János, Farda Zsuzsa. Nekik az életük a síelés, rengeteget idejüket töltötték éveken keresztül a sípályán és tanították meg a környékbelieket erre a csodás sportra. Legtöbbjük gyermeke, akik itt a sípályán nőttek fel, már szintén síoktatóvá vált. A szakmai tudás és fejlődés nagyon fontos számukra, több hazai szervezetnek is tagja a Sítechnika Síiskola. Az oktatók minden évben síszakmai képzéseken vesznek részt, néhányan közülük már a legmagasabb síoktatói fokozattal rendelkeznek.

Forrás: dorog.hu

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió