Olimpia: Csapatgyűlés a Tatai Edzőtáborban

 
 A hagyományoknak megfelelően a Tatai Edzőtáborban tartották meg a pekingi olimpiára kvalifikált magyar versenyzők ünnepélyes csapatgyűlését. Egyúttal az edzőtábor megalapításának 60. évfordulója alkalmából szobrot avattak az európa-hírű létesítményben. A képen Csernoviczki Éva, a tatabányai cselgáncsozó. (2008.07.19.)
Csapatgyűlés a Tatai Edzőtáborban
 
A hagyományoknak megfelelően a Tatai Edzőtáborban tartották meg a pekingi olimpiára kvalifikált magyar versenyzők ünnepélyes csapatgyűlését. Egyúttal az edzőtábor megalapításának 60. évfordulója alkalmából szobrot avattak az európa-hírű létesítményben. (2008.07.19.)
 
 Az ünnepélyes csapatgyűlés ezúttal csak nevében hordozta az ünnepélyességet. Beárnyékolta az eseményt Kolonics György tragikus halála, aki már ötödik olimpiájára készült, és itt lett volna a helye társai között, akik fekete szalaggal gyászolták a magyar sport egyik legnagyobb alakját.
Ez volt az itthoni olimpiai események utolsó felvonása; sportolóinkkal legközelebb már Pekingben találkozhatunk hivatalos keretek között. Először a Tatai Edzőtábor megalapításának 60. évfordulója előtt tisztelegvén szoboravatásra került sor. A tábor főterén emelt földgömböt szimbolizáló alkotás tetején egy, olimpiai fáklyát vivő emberalak látható, a szobor talapzatán lévő márványlapokon pedig azon bajnokok névsora olvasható, akik az edzőtáborban készültek fel a dicsőséget hozó ötkarikás játékokra.
A szobrot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Gyenesei István sportért felelős miniszter és Schmitt Pál MOB-elnök leplezte le.
Beszédében Gyenesei István egyebek mellett kijelentette: „Egy szobor, egy alkotás, mint ez itt, mindig üzen. Hol emlékeztet, hol pedig figyelmeztet. Egy szobor, ha szerencsés csillagzat alatt születik, egy idő után kiindulási pont lesz, vagy találkozóhellyé válik” - fogalmazott Gyenesei István. „A mi nemzetünknek mindig szüksége volt példaképekre. Az olimpikonok ilyenek. Misszió, nemes küldetés az olimpiai szereplés.”
Schmitt Pál úgy is, mint az edzőtábor egykori lakója a létesítmény volt vezetőire és dolgozóira emlékezett, akik hat évtizede „folyamatosan azon munkálkodnak, hogy ezeknek a nehezen kezelhető embereknek, akiket olimpikonoknak hívnak, minden kérését teljesítsék.” A MOB elnöke végül Orbán István igazgatónak mondott köszönetet azért, hogy a táborban szokás szerint igen magas színvonalú ellátást kapnak a mostani játékokra készülő sportolók.
Ezután egy Tatán született kínai kisfiú által behozta az olimpiai lángot, amellyel a megye (Tatabánya) szülötte, Csernoviczki Éva, a Tatabányai Ippon SE kiváló cselgáncsozó gyújtotta meg a szobron lévő fáklyát. Csernoviczki Éva egyébként az utóbbi egy esztendő legtöbbet fejlődő magyar sportolója. Sorozatban nyolc nagy világversenyen vett részt, és valamennyin érmes helyen végzett. Nemhiába vár tőle kiugró teljesítményt Pekingben az edző, egyben édesapa, Csernoviczki Csaba, aki hajdanán szintén olimpikon volt cselgáncsban.
 
E záróakkordot követően vette kezdetét a IV-es csarnokban az ünnepélyes csapatgyűlés, amelynek első része a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Kolonics Györgyre emlékezett. A jelenlévők, pekingi indulók, edzők, szakvezetők és újságírók egyperces felállással, egymás kezét megfogva emlékeztek a kedden 36 évesen elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenusra, akinek emlékét filmbejátszások elevenítették fel.
 – Jókedvű örömünnepre készültünk, de az élet átírta a forgatókönyvet - mondta Schmitt Pál, aki fekete gyászszalagot kötött a magyar zászlóra, amelyet Kolonics György társa, Kozmann György vitt fel s tartott a színpadon. A MOB elnöke arra buzdította a sportolókat, hogy a közös fájdalom erősítse lelküket, akaratukat, hitüket és elszántságukat, hiszen a világ legjobb 10 500 sportolója közé tartoznak, akik indulhatnak Pekingben. Schmitt Pál felolvasta Jacques Rogge levelét, amelyben a NOB elnöke részvétét fejezte ki a magyar olimpikonoknak és Kolonics családjának.
A Szózat elhangzását követően következett a csapatgyűlés hagyományos része. Schmitt Pál arra kérte a sportolókat, képviseljék méltón színeinket, és úgy készüljenek, hogy Pekingben életük legjobb formájában versenyezzenek. A MOB elnöke ezután egy komoly figyelmeztetést is megfogalmazott: „Nagykövetei lesztek a sportnak, és igen, rövid időre Magyarországnak. Tisztán kell készülnötök és úgy is kell versenyeznetek. Ha valaki az elmúlt időszakban úgy érezte, hogy a doppingellenőrzésekkel szinte rászálltak, azt megnyugtatom, a zéró tolerancia világméretű, nem csak rátok vonatkozik. Annak viszont, aki csalást forgat a fejében, üzenem, most még kiszállhat. Ez az élsportolók klubja. Nincs az a pénz, amiért érdemes szégyent hozni a családotokra, az edzőkre, az országra.”
 – A játékok alatt Önök lesznek Magyarország – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, kiemelve, hogy bármennyire nehéz, tovább kell menni, mert az ország éhezik a sikerre. – Erre a két hétre el fognak tűnni a hírek, egy nagy hír lesz, az olimpiai szereplés. Amilyenek önök lesznek, olyannak látnak majd minket. Akik itthon maradnak, önökben fogják meglátni magukat.
Jelezte, soha annyi pénz, mint most, nem állt még rendelkezésre a közvetlen olimpiai felkészülésre, majd hozzátette, ezért persze nem jár köszönet. „Hajrá Magyarország, hajrá magyar csapat!” - zárta beszédét a miniszterelnök.
A csapatgyűlés következő mozzanataként a MOB aranyfokozatú támogatója, a Co-op Hungary képviseletében Csepeli Lajos igazgatósági elnök nyújtotta át Schmitt Pálnak az 1650 településen összegyűjtött, szurkolói jókívánságokat tartalmazó, 12 kilométernyi szalag jelképes részét.
Ezután elhangzott dr. Kiss-Rigó László levele: a szeged-csanádi püspök egy díszes Bibliát küldött a MOB-nak, valamint a Szentírás egy-egy kis könyvbe foglalt példányát mindazon sportolóknak, akik fontosnak tartják, hogy velük legyen a megmérettetés során.
Végül az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Dömötör Zoltán szólt utódaihoz, s buzdította arra őket, hogy lépjenek a nagy elődök nyomdokaiba.

Egy dal és egy szavalat után a Himnusz zárta a csapatgyűlést, majd Molnár Zoltán csapatvezető adott rövid tájékoztatást a versenyzőknek a pekingi kiutazással a helyszíni tartózkodással kapcsolatos tudnivalókról.

A megye és a megyéből elszármazott sportolók, akik a pekingi olimpiára utaznak

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió