Esztergom: sportcsarnok-fejlesztés félmilliárdból

 
Esztergom Város Önkormányzatának rendkívüli képviselő-testületi ülésén, összességében 13 témát tárgyaltak meg a szorító ügyintézési határidők miatt nagycsütörtökön. Többek között tornatermek és a sportcsarnok fejlesztéséről is döntöttek. (2017.04.15)

Megújulhat a Pézsa Tibor Sportcsarnok is

Kézilabda tornatermek felújítási programjához csatlakozik Esztergom. A képviselők egyhangúlag támogatták, hogy az iskolai ingatlanok tulajdonosaként a város elvi hozzájárulást biztosítson a TAO-s pályázatok önrészéhez. 15-15 millió forintot csoportosítottak át a József Attila Iskola és Dobó Katalin Gimnázium fejlesztési pályázatához. A városi forrást abban az esetben hívhatják majd le az esztergomi intézmények, amennyiben a fenntartójuk, a Klebelsberg Központ az előzetes szándékával ellentétben nem tudja, vagy csak részben tudja majd biztosítani az önerőt. A Magyar Kézilabda Szövetség a tornaterem korszerűsítésekhez egyenként, maximum 50 milliós pályázati keretet biztosít. A jövőben tovább bővülhet még a programban részt vevő iskolák száma. Eddig TAO forrásból, 320 millió forintért az FC Esztergom új klubépületét és a pályáit avatták fel 2014-ben. 2016-ban pedig az Arany János Általános Iskola kapott új műfüves labdarúgópályáját kormányzati segítséggel.

A leromlott állapotú, energetikailag elavult Pézsa Tibor Sportcsarnokra TOP-pályázatokból maximum 500 millió forint fejlesztési forrást remél Esztergom Városa. Egyhangúlag döntöttek arról, hogy pályázatot készít az önkormányzat és benyújtja a létesítmény komplex energetikai megújítását előkészítő dokumentációt.

A vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású támogatás 2017. május 31-től lesz pályázható a TOP 3.2.1-16-os lajstromjelű kiírásban. Állami forrásokból napelemeket telepítenének az épület tetejére, s a teljes világító rendszert is kicserélnék a megújítás jegyében. Az árvízveszélyes övezet miatt a határoló (szendvics) szerkezet cseréje is megvalósul majd. Emellett a fűtési rendszer és a melegvíz-előállító egység átépítését tervezik. A gépészeti felújítással a levegőztetés és szellőztetés is korszerűsödik. A háromszoros olimpiai bajnokról elnevezett létesítményre ráfér az átfogó korszerűsítés.

Romanek Etelka, polgármester megnyugtatta Nyíri Attila képviselőt a hosszú távú városstratégiai célok fenntartásáról, melyek értelmében állami források esetén lelátós sportcsarnokot is építene a város a (terem) labdajátékok kiszolgálására.

Erős Gábor pedig emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban aikido, kick boksz és kempo nemzetközi versenyeket is szerveztek már a felújított küzdőtereken. A téli időszakban pedig igen fontos lesz a hőmérséklet biztosítása, hisz az iskolások is igénybe veszik a Pézsa Tibor Sportcsarnokot, emiatt is támogatják a 100%-os kormányzati támogatású, - félmilliárdos - fejlesztést.

Erős Gábor képviselő javasolta, hogy a leendő, új sportcsarnok helyét gondolják újra a jövőben. Philipp Frigyes főépítész pedig elmondta, hogy felesleges fűtési költségek kifizetése helyett azt kezelik tisztességesen az új sportcsarnok felépítéséig, amije most van a városnak.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió