Sakkos helyzetkép

 
Megyénkben jelenleg húsz sakkcsapat verseng a különböző bajnoki osztályokban. Az NB II.-ben (a tulajdonképpeni harmadosztályban) négy együttesünk szerepel. A 12 csapatot számláló Breyer-csoportban jelenleg a mind a hat meccsét megnyerő Géniusz Tata-Naszály vezeti a táblázatot 55 ponttal, 4,5 ponttal megelőzve a Biatorbágy együttesét. (2016.01.16.)

Jól szerepel az SE Kisbér-Ászár is, amely 48 ponttal jelenleg a negyedik helyezést foglalja el. Nehezebb helyzetben van a 10. helyezett Nyergesújfalu és a 12. pozícióban szereplő Turul SE, ők valószínűleg a kiesés elkerüléséért küzdenek majd tavasszal.

A megyei bajnokságokban összesen tizenhat csapat versenyez, az első osztályban öt, a másodikban tizenegy. Az aránytalannak tűnő elosztás okairól László Imre, a Komárom-Esztergom Megyei Sakkszövetség elnöke beszélt. – A megyei első osztályban való induláshoz tíz főt kell biztosítania minden csapatnak, köztük két ifjúsági korosztályú játékosnak is szerepelnie kell. A szigorúbb szabályok és a limitált létszám annak is köszönhető, hogy olyan csapatot szeretnénk az első helyen látni, akinek egy esetleges osztályozón reális esélye lehet a feljutás kiharcolására. A másodosztályban négy fő is elég csapatonként, emellett ifjúsági korosztályú játékost sem kötelező szerepeltetni. Megkötés, hogy a bajnokság előtt itt csak 2100 alatti értékszámmal rendelkező játékosok indulhatnak. A kisebb létszámmal azt szerette volna elérni a megyei szövetség, hogy a kisebb települések is bekapcsolódhassanak a sportág vérkeringésébe – tudtuk meg a sportvezetőtől, aki értékelte a bajnokságok elmúlt fél évét is.

– Az NB II.-ben még nem dőlt el semmi, hiszen az élmezőny elég szoros. Jelenleg a korábbi háromszoros bajnok és jelenleg is listavezető Géniusz Tata-Naszály és a Kisbér-Ászár is esélyes lehet a feljutásra. A megyei bajnokságokban is nyílt a csata, az élvonalban a Géniusz II., a másodosztályban a Környe és a Szárliget küzd a bajnoki címért – beszélt a jelenlegi helyzetről és a várható esélyekről az elnök. Megyénk utánpótlásszinten is jól áll, hiszen a különböző korosztályos versenyeken fiataljaink kiemelkedő eredményeket érnek el.

Az U14-esek között tavaly Bohus Ádám, a Géniusz versenyzője országos bajnoki címet nyert, kiharcolva ezzel az Eb-részvétel jogát. A lányoknál az ugyancsak U14-es Szücs Edina (Géniusz) harmadik lett az ob-n. Ugyancsak nagy tehetségnek számít a géniuszos Pásztor Balázs, a Lángos Józsa Sakkör versenyzője, László Balázs, valamint az Esztergomben és Táton is versenyengedéllyel rendelkező Szabó Márton Mihály.

Kiemelkedő bázisoknak számítanak a tatai Kőkuti Általános Iskola, a Naszályi Általános Iskola, de komoly munka folyik a tatabányai Lángos Józsa Sakkörnél, a Kisbár-Ászár csapatánál, de Esztergom és Tát is felzárkózóban van.  

(kemma.hu)

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió