Sakk: NB I. B-ben a Tatai HAC!

 
 A Tatai HAC Sakkcsapata négyszeres megyei bajnokként, a 2008-2009. évi bajnoki évben az NB II Bayer csoportjában is megszerezte a bajnoki címet, így jogot szerzett magasabb osztályban, az NB I. B-ben való szereplésre. (2009.04.26.)

Bravúros szereplés,

nagyszerű eredmény

 
A Tatai HAC Sakkcsapata négyszeres megyei bajnokként, a 2008-2009. évi bajnoki évben az NB II Bayer csoportjában is megszerezte a bajnoki címet, így jogot szerzett magasabb osztályban, az NB I. B-ben való szereplésre. (2009.04.26.)
 
    A sakkszakosztály, amely 1999. szeptember 30-ig Páneurópa Sakk-Kör néven működött,  1999. október 1-től tartozik a Tatai HAC-hoz. A szakosztály 2000 és 2004 között sikeres éveket zárt. A csapat szinte valamennyi Komárom-Esztergom megyében rendezett versenyen elindult. Ezen kívül több országos tornán, felnőtt és ifjúsági versenyen szerepelt eredményesen. A THAC a Komárom-Esztergom megyei felnőtt csapatbajnokságban 2000-ben a második helyen végzett. Az ezt követő három évben (2001, 2002, 2003) pedig megyei bajnoki címet szerzett. Eredményei alapján már akkor jogot szerzett az NB II-ben való szereplésre. Ám a csapat tagjai közül többen másodigazolással NB-és játékosok voltak és nem bonthatták fel a szerződésüket másik (magasabb osztályú) együtteseikkel, így az NB II-ben való szereplés akkor elmaradt.
    Az együttes az ezt követő években - 2007-ig - a megyei bajnokságban nem indult, de országos versenyeken, különböző tornákon, fesztiválokon eredményesen szerepelt. Az évenként megrendezésre kerülő Honvéd Sportegyesületek Országos Bajnokságán az első alkalommal második helyen végzett a THAC, majd azt követően egymás után háromszor nyerte el az aranyérmet.
A magyar villámbajnokságban 2005-ben és 2007-ben megszerezte a bajnoki címet, de az országos rapidbajnokságon 2007-ben szintén aranyérmes lett.
A szakosztály életében ekkor új fejezet kezdődött. A csapatot a több éves együtt sakkozás összetartó, baráti közösséggé formálta, és Tatai HAC-Baráteam néven 2007-ben újra nevezett a 2007-2008. évi Komárom-Eszetergom megyei bajnokságba, amelyet nagy fölénnyel megnyert. Ezt követően osztályozó mérkőzéseken kivívta a jogot az NB II-ben való szereplésre. Az együttes tagjainak kezdeményezésére, valamint a THAC ügyvezetőségének egyetértésével és támogatásával elindult az NB II-es bajnokságban azzal a céllal, hogy azt megnyerve az NB I. B-ben szerepelhessen. Távolabbi célként az első osztályba való feljutást jelölték meg. A cél érdekében Bokros Albert, Jamrich György, Vajda Levente megvált NB I-es együttesétől, hogy a tatai csapat tagjaként hozzásegítsék az együttest a magasabb osztályba való feljutáshoz.
A THAC a 2008-2009-es NB II-es bajnokságban nagyon jól kezdett, ám az első két forduló megnyerése után 7,5:4,5 arányban vereséget szenvedett. Az akkor rossz formát kifogott gárda később magára talált, és egyre javuló, kiegyensúlyozott játékkal, fordulóról-fordulóra csökkentette hátrányát. A kilencedikben már átvette a vezetést, és innen már egyenes volt az út: 9 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel 89 pontos eredménnyel megszerezte a bajnoki címet. Második helyen a Kisbér-Ászsár Sakkbarátok együttese végzett 84,5  ponttal, harmadik lett a Tatai Géniusz gárdája 80,5 ponttal, negyedik a Balatonfüredi SE együttese 77 ponttal.
 
A nagyszerű fegyvertényt kiharcolt együttes tagjai közül többen, bár nem tatai lakosok, de  10-16 éve már tatai színekben (Páneurópa, THAC) Tatát képviselve játszanak a csapatban.
Edzőjük Pintér József nagymester, mesteredző.
 
 
A magasabb osztályba kerülést kiharcoló tatai sakkozók: Bokros Albert, Bokros Csilla, Börcsök László, Deák Ferenc, Göcző Melinda, Horváth Attila, Horváth Csaba, Heitz F. Dániel, Juhász László, Juhász Zsuzsanna, Jamrich György, László Imre, Szili András, Szitás Gábor, Szeberényi Ádám, Vajda Levente, Vrona Mihail.
 
Az együttes a kitűzött cél első feladatát teljesítette. A csapat tagjai bíznak abban, hogy az egyesület vezetése, továbbá Tata Város Önkormányzata maradéktalanul biztosítja az NB I.B-ben való indulás pénzügyi feltételeit. Különös tekintettel arra, hogy ezek a nagyszerű sportemberek a legmagasabb osztályban is megállnák a helyüket, és soha nem tapasztalt hírnevet szereznének Tata városának és az egyesületüknek
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió