Családi nap és nagy lovas derbi a Pezsgőgyárnál

 
Augusztus 9-én reggel nyolc órától rendezik meg a Tóvároskerti Családi és Lovas Fesztivált, amelyen gazdag programok várják az érdeklődőket a Tatai Edzőtábor mögötti területen, az úgynevezett Pezsgőpályán. (2014.07.30.)

Augusztus 9-én reggel nyolc órától rendezik meg a Tóvároskerti Családi és Lovas Fesztivált, amelyen gazdag programok várják az érdeklődőket a Tatai Edzőtábor mögötti területen, az úgynevezett Pezsgőpályán. (2014.07.30.)


 

Az esemény érdekessége, hogy többek között a találkozó keretében tartja meg a Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Szövetség a hagyományos, Tata Város Nagydíja Díjugrató Lovas-, egyben Pezsgőgyári Díjugrató Lovasversenyt. Az esemény centrumában az egykori legendás pezsgőgyár áll. A TTLSZ és a Pezsgőgyár mellett Tata önkormányzata, a megyei lovas szövetség és a Kuny Domokos Múzeum az esemény szervezője és rendezője.

A díjugratóknak egyébként Tatán évente más helyszíne volt. Többnyire a Tatai AC focipályája és a Fényes-fürdő parkolója, de az igazi nagy derbik még 1960-as években a Pezsgőgyári lovas pályán voltak, amelyek akkoriban a város legnagyobb közönséget vonzó sportrendezvényeinek bizonyultak. Most visszatérnek erre a gyönyörű történelmi és nagyon népszerű helyszínre. A családi és lovas fesztivál minden bizonnyal sok érdeklődőt vonz majd a Pezsgőgyárhoz. Itt mindenki megtalálja a neki megfelelő szórakozást.

– A díjugratással kezdődik a nap, de már ugyanebben az időpontban indul a halászléfőző verseny, amely két kategóriában lesz megtartva. Készíthetnek a versenyzők tatai ponty halászlét és vegyes, tájjellegű halételt is. A gyerekeknek is sok elfoglaltságról gondoskodunk. Lesz ugráló vár, különböző játékos vetélkedők, várja őket a légvár és a nagyon népszerű póniciklizés is. Természetesen étel- és ital sátrak is üzemelnek ezen a napon – ismertette Múth János, a lovasélet-fejlesztő szövetség alelnöke.


 – Többek között solymász madárreptetés és bemutató is színesíti az eseményt – vette át a szót Horváthy Lóránt alpolgármester (egyben a városrész önkormányzati képviselője), az ötletgazda, aki nagy részt vállal a szervezésből. – A Kuny Domokos Múzeum sátorral települ ki az eseményre, amelyben megtekinthető a tatai lovas életet bemutató színes kiállítás. Itt a gyermekeknek foglalkozást is tartanak majd. Az Esterházy Pezsgőgyár is kinyitja kapuit, az érdeklődők óránként tárlatvezetésen vehetnek részt és még egy pohár remek bort is kapnak kóstolónak. Ami még fontos, a rendezvény látogatása ingyenes, 18 órától pedig koncertek színesítik a napot.

Érdemes visszatekinteni a tatai lovas élet kezdeteire. Tóváros életében a XIX. század vége hihetetlen fellendülést hozott. A Zsigmond király alatti fénykort és a XVIII. század újjáépítő lendületét hasonlíthatjuk ahhoz a virágkorhoz amely az 1867-es kiegyezés után köszönt a városra. A virágzás hátterében Tata urának, Esterházy Miklós grófnak kezdeményezése állt, aki, mint megszállott sportember a lovas élet révén kívánta a várost fejleszteni. Az 1867-től rendszeresen megrendezett lófuttatásoknak köszönhetően a korszak társasági életének központjába került Tata. Az augusztusi tatai derbik a budapesti és a bécsi versenyek mellé sorakoztak fel. Az itt felállított tréningtelepeken a magyar és osztrák arisztokraták versenylovait idomították, e téren szintén országos hírre tett szert a város.

A gróf az 1880-as évtizedben angol idomárokkal vette fel a kapcsolatot, akik aztán le is telepedtek Tatán, és a tréningtelep 1922-es bezárásáig sikeres és nem egyszer világhírű versenylovak kerültek ki a kezük alól. Valóságos angol kolónia működött itt, több család lakott a városban, például Henry Milne tréner, aki Tokyonak, a híres telivérnek az idomára volt. 1899-ben a kontinensen elsőként itt használták a startgépet, amelyet egy ausztrál szabadalom után Amerikában már használtak. A tatai istállónak hoztak dicsőséget azok a lovak is, amelyek a Ben Hur 1927-es némafilm változatában a kocsiverseny jelenetében szerepeltek.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió