Peking 2008: Női kézis bravúr a javából

 
  A magyar női kézilabda-válogatott az egykori tatabányai Ferling Bernadett (képünkön) vezérletével 34-30-ra verte a románokat, és a legjobb négy közé jutott a pekingi olimpián. Az elődöntőben az oroszokkal mérkőzünk.  (2008.08.19.)  
Peking 2008: Női kézis bravúr a javából
 
A magyar női kézilabda-válogatott az egykori tatabányai Ferling Bernadett vezérletével 34-30-ra verte a románokat, és a legjobb négy közé jutott a pekingi olimpián. Az elődöntőben az oroszokkal mérkőzünk.  (2008.08.19.)

 Ha valaki a július 16-án és 18-án lejátszott két, magyar-román felkészülési meccset követően azt mondja, a magyar válogatott bejut az olimpián a legjobb négy közé, azt leginkább hangos nevetéssel fogadták volna. Fokozva: ki hitte volna, hogy az olimpia előtti tesztmeccseken Kazahsztántól és Kínától kínos vereséget szenvedő magyarok talpra állnak! Talpra álltak három meccs erejéig, aztán jött az oroszok, majd a koreaiak elleni kiütéses vereség. Vannak dolgok, amit nem lehet megmagyarázni, vannak olyan váratlannak tűnő dolgok, amelyek előtörténeti jelentőséggel bírnak. Az élet a magyarokat igazolta. Csoda, nem csoda, ám tény, hogy elődöntőt játszunk az oroszok ellen csütörtökön 14.15-kor.  

 Ami a találkozót illeti, minden úgy történt, akár a mesében. Az első gól is mi szereztük és a meccs folyamán egyszer sem tudott vezetést szerezni a fizikailag rendkívül jó erőkből álló román válogatott. Pedig kapitányuk, George Tadici mindent megpróbált. A szünet után beküldte tartalék kapusát, akit azután a kezdést jelző bírói síp pillanatában mégis visszahívott, hogy a magyarok specialistájának számító, már 37 éves Dinut küldje a kapu elé. Az abszolút világsztárnak számító, testsúlyából elég sokat leadott hálóőr azonban ezen a napon labdát sem fogott, s perceken belül mehetett is vissza a kispadra.
A végső győzelemben 22-16-os előnyünknél kezdtünk bizakodni, de a vitán felül zseniális Görbicz Anita elajándékozott labdáinak segítségével is 22-19-re módosult az állás. Bármily furcsa, a végső magyar siker egy pillanatig nem forgott veszélyben.
 
Hajdu János kapitány egyénileg Pálinger, Ferling, Kovacsicz és Vérten játékát emelte ki. Ez így igaz, de ezen a meccsen mindenki mindent megtett a sikerért. Felvetődik a kérdés, hogy a magyarok elaltatták a világot az oroszok és a dél-koreaiak elleni súlyos verességgel? Nos, van ebben valami. Gondoljunk csak vissza az 1954-es svájci futball-világbajnokságra. Akkor a németek a selejtezőben 8-3-as vereséget szenvedtek a magyaroktól. A döntőben viszont 3-2-re nyertek. Vagy ott az olasz fociválogatott példája. Úgy nyert vb-t, hogy nyögvenyelősen, láthatóan szenvedve csúszott tovább a csoportjából, aztán szinte megtáltosodva meg sem állt az aranyéremig. Ezt csak a nagyok tudják megcsinálni. Ilyesmire gondolok a magyarok két ominózus meccsénél. Csupán annyi volt a kivetnivalóm, hogy ne ilyen csúfosan szenvedjünk vereséget...
Az élet a magyar lányokat igazolta. A négy közé jutásért a lehető legkellemesebb ellenfelet kapták. Ez nem jelenti azt, hogy a románok gyengék lennének, sőt, világklasszis csapat. Csakhogy őket jól ismerik a mieink, és bölcsebb volt elkerülni a kínaiakat, akik hazai pályán bárkire életveszélyesek. Vagy éppen a csúcsformában lévő dél-koreaiakat.
Végül feje tetejére állt a világ rendje, a magyarok a legjobb négy közé kerültek, és erre bizony kevesen gondoltak az olimpia előtt. Miként arra is, hogy a franciák kétszeri hosszabbítás után egy góllal kapnak ki az elődöntőben oroszoktól, mégpedig hathatós bírói segédlettel. Miért ált a feje tetejére a világ? A magyar válogatott a legutóbbi vb-n csak a 8. helyen végzett. Ekkor már a csapat leépüléséről beszéltek az okoskodók. Nem így történt, és ebben nagy szerepe van a CSAPAT-nak, és annak eddig méltánytalanul nélkülözött tagjának, Ferling Bernadettnek. Ragyogóan játszott, a nehéz pillanatokban vezéregyénisége volt a mieinknek. Akkor, amikor a világklasszis Görbicz Anitát a „fulladásig szorosan” őrizték.
Csütörtökön lesznek az elődöntők. A magyarok Oroszországgal mérkőznek 14.15-kor, míg a másik ágon 12.00-kor a Dél-Korea-Norvégia összecsapásnak szurkolhatunk. A magyar szurkolók étvágya is megjött. Magyar-norvég döntőre esküsznek. Két napja többségük még átkozta a csapatot, de ilyen az élet…
 

                                                                 Péntek Sándor

A románok ellen hatgólos Ferling Bernadett: – Régen játszottunk ilyen jól. Álmában sem gondolta volna senki, hogy ilyen nagyszerű teljesítményre képesek leszünk. Azt hittem, hogy fej fej mellett haladunk majd a románokkal, s így nyerünk. A Dél-Koreától elszenvedett vereség után kibeszéltünk magunkból mindent, próbáltunk segíteni egymásnak. Ma mindegy volt, ki állt be vagy jött le, mindenki csodálatosan játszott. (MTI)

 
                                                                     
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió