Épülhet az Által-éri kerékpárút

 
Újabb mérföldkőhöz érkezett az Által-ér-völgyi kerékpárút megépítése. A Tatai Polgármesteri Hivatalban aláírták projekt támogatási szerződését. Az esemény vendége volt többek között dr. Völner Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára.  

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Által-ér-völgyi kerékpárút megépítése. A Tatai Polgármesteri Hivatalban aláírták projekt támogatási szerződését. Az esemény vendége volt többek között dr. Völner Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. (2011.07.06.)

 

   Michl József, Tata polgármestere az ünnepélyes aláírást megelőzően beszélt az Által-ér-völgyi kerékpárút jelentőségéről, az érintett három település példa értékű összefogásáról.

 – Nem szabad elfeledkezni a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége úttörő munkájáról sem, hiszen ez a civil szervezet volt a kerékpárút létesítésének ötletgazdája, mondhatni dédelgetője. Ennek a szervezetnek Horváthy Lóránt, városunk alpolgármestere az elnöke.

 Ezután Lakos Zsuzsanna, a projekt koordinátora tartott kimerítő tájékoztatót a Közlekedési Operatív Program 3.2.0/C-08-2010-0003 azonosító számú, Tatabánya-Vértesszőlős-Tata településeket összekötő közlekedési célú kerékpárút építése az Által- ér mentén című projektről.   Ezek szerint Tatabánya, Vértesszőlős és Tata önkormányzata, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége konzorciumi összefogással, közösen nyújtott be pályázatot az Által-ér völgyében tervezett kerékpárút megvalósítása céljából. A pályázatot a Közlekedési Operatív Program Irányító Hatóság támogatásra érdemesnek ítélte, ráadásul a pályázat keretében beállított összes elszámolható költség 100 százalékos támogatásban részesült. A projekt összköltsége 479486 forint, amelyből 444 520 forint a támogatás összege.

    Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere kiemelte, hogy nagy szüksége van a három település lakóinak erre a kerékpárútra, hiszen a közlekedési funkció mellett a turizmus fellendülését is elősegíti a térségben.

    Dr. Nagy Sándor, Vértesszőlős első embere annak is örül, hogy reményei szerint a napi 16-18 ezerre tehető átmenő autós forgalom alaposan lecsökkenhet a községben a kerékpárút megépítésével.

  – 1998 januárjában kezdődött a kerékpárút létesítésének tervezési folyamata, bizony voltak a 13 év alatt problémák, és nagy öröm, hogy most már a megvalósítás időszaka következik  – emelete ki Horváthy Lóránt, majd hozzáfűzte, hogy Tata 2006-ban lett a program vezetője. Az alpolgármester reményei szerint csillagszerűen csatlakoznak majd az Által-ér-völgyi kerékpárútra a környező települések.

    Dr. Völner Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium infrastrukturális felelős államtitkára felelevenítette, hogy 2009-ben demonstrációs kerékpáros felvonulást szerveztek 200 diák részvételével Tatáról Komáromba, amely felhívta a figyelmet a kerékpárutak fontosságára. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közlekedés és a sportcél mellett a turisztikára is jó hatással lesz az új kerékpárút, amely csatlakozhat majd a tervezett Duna-menti kerékpárútra.

   A konzorcium nevében a támogatási szerződést Michl József és dr. Vér Iván, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgató írta alá.

 

                                                        ****

A kerékpárút kiépítését indokolja, hogy az 1. számú főút, - mely a térség legjelentősebb forgalmát bonyolító útvonal a három település között – erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra, az út műszaki átalakítása nem megoldható a szűk keresztmetszeti lehetőségek és a többszörös hídátívelések miatt.

A balesetveszély ellenére azonban a kerékpáros-forgalom igen jelentős.

A projekt átfogó célja a régió fejlődésének elősegítése, az érintett lakosság életkörülményeinek javítása, hosszú távú célja a települések közötti gépjármű-forgalom csökkentésével a környezet védelme. Az Által-ér völgyi kerékpárút kialakítása növeli a közlekedés biztonságát és lehetőséget teremt a hivatásforgalmi kerékpározás elterjedéséhez Tata – Vértesszőlős – Tatabánya települések között.

 

A projekt összköltsége 479 486 050 Ft, melyből a támogatási konstrukció keretében 444 520 057 Ft a támogatás.

Az el nem számolható költségek 34 965 993 Ft, amely Tata Város Önkormányzatát terheli. Ezen keretek között kerül kiépítésre a tatai belterületi kerékpárút szakasz, amely a pályázat keretei között nem támogatott beruházás.

 A projekt keretében 6,8 km hosszú, 2,7 m széles kétirányú kerékpárút épül, mely az előzetes felmérések alapján naponta körülbelül 2200 fő kerékpáros forgalmat bonyolít a települések között. A kerékpárúthoz pihenőhely, illetve kerékpártároló is készül.A kerékpárút kezdő szelvénye a Tatabánya, 8135. sz. közút (Rákóczi u.) - Lapatári út körforgalmi csomópontnál a meglévő kerékpáros átvezetésnél található. A kerékpárút a Tatabánya, Vértesszőlős és Tata külterületén haladva jut el Tata belterületére a Fáklya utcáig.A kerékpárút nagyrészt az Általér bal majd a jobb partján halad, és önálló vonalvezetéssel éri el a végszelvényt. A Vértesszőlősi vasútállomáshoz egy 366,90 fm hosszú bekötőág épül ki.

A létesítményt a három település önkormányzatai együttesen tartják karban, ennek költségét saját költségvetésükből biztosítják.A projekt megvalósítása 2012. tavaszán megkezdődhet. A projekt várható zárása: 2012. év vége

                                               Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió