Jók a tatai kajakosok

 
Tatán, az adottságokat jól kihasználva, kiválóan működnek a vizes sportokat képviselő egyesületek. A kajak-kenusok például 2014-ben 107 egyesület közül az előkelő 8. helyen végeztek az országos ranglistán. (2015.07.26.)

A Tatai HódySport Egyesület nem szeretne megállni a fejlődésben, erre garancia, hogy lehetőségei egyre jobbak az Új Kajakház és Ökoturisztikai Központ létrejöttével.

Császár Attila, az egyesület alelnöke, egyben vezetőedzője elégedetten mondta, hogy náluk nemigen kell toborozót szervezni. Már 78 olyan kajakosuk van, aki versenyengedéllyel rendelkezik, mellette még mintegy száz gyerek sportol itt rendszeresen.

–   Szeretnénk a tavalyihoz hasonlóan jól szerepelni, ezért munkálkodunk keményen edzőtársaimmal együtt. Kun Tamással, Czina Lászlóval és Herendi Lászlóval szisztematikus rendszerben dolgozunk. Nálunk, mivel az Öreg-tó vízmagassága lassan válik optimálissá, később kezdődik meg a vízi alapozás. Ahhoz, hogy a versenyeken részt vegyünk 5-600 kilométer megélte szükséges. Ez már meg van, vagyis, számunkra most kezdődik az igazi versenyszezon – ismertette Császár Attila.

Irigylésre méltó körülmények várják itt a fiatalokat. Több mint száz kajak, ami azért is becsülendő, mert manapság méregdrágák ezek a hajók. Császár Attila elmondta, hogy darabja közel egymillió forint, mivel olyan anyagból készülnek, mint a repülőgépek. Tehát könnyűek és strapabíróak. Hódy Kálmán, az egyesület elnöke igen gáláns, és évente három kajakkal ajándékozza meg a tataiakat.

Császár Attila tatai színekben felnőtt világbajnoki bronzérmet szerzett annak idején, Czina László pedig ifjúsági Európa-bajnoki ezüstéremmel büszkélkedhet. Tatán ma is rendre kiválóan szerepelnek a fiatalok a különböző megmérettetéseken. Lesz-e utódja a nemzetközi színtéren a kiváló edzőknek?

– Vannak tehetségeink, közülük is kiemelkedik a 15 éves Csokor Erik. Ő az utóbbi negyven esztendő legnagyobb ígérete. Még csak első éves serdülő korosztályú, aki az ifjúsági világbajnoki válogatón kajak egyesben a hatodik helyen végzett jóval idősebb társai között. Ilyen még nem volt a sportág honi történetében. Korosztályát kinőtte, ott már minden számban megszerezte az első helyet – dicsért Császár Attila, aki biztos benne, hogy a szorgalmas fiú fejlődése töretlen marad.

A vezetőedző azt is elmondta, hogy a Tatai HódySport tipikus nevelő egyesület, innen a nagy tehetségeket rendre elviszik az ország tehetős klubjai. Szeretné, ha meg tudnák tartani néhány tehetségüket a felnőtt szinten is, ehhez viszont további anyagiak szükségesek. Jónak tartja az önkormányzat sportösztöndíj rendszerét, amely megoldás lehet a problémára.

Meglepő nagy fegyelemmel tréningeztek a hódys fiatalok. Lehetett egymás mellett vagy negyven kajak az Öreg-tavon, és megállás nélkül száguldtak egymás mellett. Csak az edzők utasításait lehetett hallani. Így megy ez napról napra. Az iskolai szünetben minden nap van tréning. És már következnek a kiemelt versenyek, amelyeken szép eredményeket várnak Császár Attiláék.

Péntek Sándor

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió