Búcsúzunk Padányi Lajostól

 
Életének 74. évében elhunyt Padányi Lajos tanár, helytörténész, környzetvédő, Nyergesújfalú díszpolgára, aki 1980-tól a helyi Pedagógus Természetjáró Szakosztály elnöke volt. (2014.11.17.)

padanyi lajos

 

Számtalan megyei túravezető tankönyvként használta Nyergesújfalu földrajzáról és természeti értékeiről általa írt helytörténeti kiadványokat. A Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség elnökségének javaslatára négy évvel ezelőtt 2009-ben Dobogókőn átvehette a Természetjárók Napján az MTSZ által alapított kitüntetést a „DR.TÉRY ÖDÖN EMLÉKÉRMET” Thúróczy Lajostól az MTSZ tiszteletbeli elnökétől. A Pedagógus Természetjáró Szakosztály szíve, lelke, motorja volt PADÁNYI LAJOS. A túrázást most már a csillagok által jelzett égi utakon folytatja. Nyugodjál békében!

Horváth Zoltán, a KEM SZÖSZ TB SZÖV elnöke

***

Rohanó életünkbe ismét szomorú hírrel kellett szembesülnünk. Megrendülten vesszük tudomásul, hogy elment közülünk Padányi Lajos tanár úr, városunk díszpolgára, aki több mint negyven éven keresztül tanította az ifjúságot. A Padányi név hosszú évtizedek óta értékmérője a pedagógus munkának nem csak Nyergesújfalun, hanem a környező településeken is. Ősei nyomdokain haladva pályáján mindvégig a klasszikus néptanítói hagyományok vezérelték. A tanári hivatás számára szolgálat volt, mely nem ért véget az iskola kapujánál. Az utolsó percig szolgálta a várost amelyben élt. Tanári munkája mellet kiemelkedő volt helytörténeti munkássága. Évtizedeken át kutatta, őrizte és gondozta Nyergesújfalu múltját, az ehhez kapcsolódó tárgyi emlékeket. Mindig nagy szeretettel adta át tudását a jelen és a következő generációknak. A tudományos alapossággal megírt Helytörténeti Olvasókönyv sorozat, a Hírmondóban rendszeresen megjelenő publikációk és az általa tartott lebilincselő előadások minden korosztály számára közérthetően mutatják be városunk földrajzi és történelmi múltját, az itt élt népek kultúráját, szokásait, hagyományait. Városunk alpolgármestereként kivette részét Nyergesújfalu közéletéből is. Padányi Lajos egész életével, hivatásának gyakorlásával, kitartásával, akaratával példát mutatott nekünk, itt maradóknak. Személyében értékes pedagógust, kollégát, pótolhatatlan barátot vesztettünk el. Emléke szívünkben örökké él.

Nyergesújfalu Önkormányzata

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió