A megye futballjáról

 
A labdarúgás mely szegmensében, területén történt előrelépés megyénkben az elmúlt évben? Az infrastrukturális fejlesztéseket tekintve milyen gyarapodásról lehetne beszámolni? (2016.01.18.)

- 2011 óta a labdarúgás nagyon sok területén történt előrelépés. A legnagyobb fejlődést az infrastruktúra területén értük el, hiszen több tucat sportegyesület létesítménye újult meg az elmúlt években Mondta Khéner László megyei igazgató. – Sportöltözők épültek, több klub kapott jóváhagyást villanyvilágítás kiépítésére vagy pályafelújításra. Tizennégy különböző méretű műfüves labdarúgó pálya épült meg hetven százalékos MLSZ támogatással. A Magyar Labdarúgó Szövetség 2011 óta átvállalja az amatőr klubok versenyeztetési költségeinek kilencven százalékát, ami nagy segítséget jelent az addig forráshiánnyal küzdő sportegyesületeknek. Nagy eredményeket értünk el a tömegesítés terén is, hiszen hétezer fölé emelkedett az igazolt labdarúgók száma, ami azt jelenti, hogy a megye lakosságának több mint 2 %-a focizik. A megyei igazgatóság szervezésében 2013-ban az öregfiúk bajnokság valamint 2015 nyarától már női bajnokságot is szervezünk. A női labdarúgásban óriási fejlődési potenciál van, amit szeretnénk kihasználni. A megyei igazgatóság fő feladata a megyei utánpótlás és felnőtt bajnokságok szervezése, de nagy erőket fektetünk az intézményi labdarúgás népszerűsítésére is. A Bozsik intézményi program (óvodák, általános iskolák neveznek) valamint a középiskolai Fair Play Cup is egyre népszerűbb, idén rekordszámú, vagyis ötven középiskolai csapat nevezett a tornára.

 

- Hány pálya épülhet idén és hol?

- A megyei társadalmi elnökség tavaly év végén további tíz különböző méretű műfüves pálya megépítéséről döntött. Bízunk benne, hogy idén ebből legalább nyolc pálya megvalósul. Környén, Tatabányán 3 db, Esztergomban 4 db, Zsámbékon és Komáromban épülhet műfüves labdarúgó pálya.

 

-  A TAO támogatásnak köszönhetően idén is tervezhetőbb, kiszámíthatóbb a klubok számára a bajnoki évad?

- Mindenképpen tervezhetőbb, hiszen minden évben közzétesszük a TAO éves értékelési alapelveit, amely alapján ki tudják számolni a pályázó csapatok, hogy az indítani kívánt korosztályok után mennyi TAO támogatás igényelhető az adott bajnoki évre. A legtöbb támogatási igény infrastruktúra fejlesztésekre, edzői bérekre, utaztatásra valamint sportfelszerelésekre szokott érkezni.

 

- Idén is megrendezik több korosztályban az utánpótlás futsal tornát, valamint kiírták a téli műfüves bajnokságot. Mekkora az érdeklődés a megmérettetések iránt?

- Elmondhatjuk, hogy nagy érdeklődés övezi mindkét eseményt, hiszen a futsal tornákra nyolcvannégy fiú és kilenc lány csapat nevezett. Hozzáteszem, hogy a megyei I. osztályú kluboknak kötelező szerepeltetni korosztályaikat. Célunk, hogy minden gyerek megismerkedjen a futsal szakággal. A téli műfüves bajnokságra húsz egyesület nevezett, itt nagyobb volt az igény, de lehetőségeink időben és infrastruktúra terén behatároltak.  Vizsgáljuk a bővítés lehetőségét, hogy a jövőben még több csapat felkészülését tudjuk a téli tornával segíteni.

 

- Az előző évben az amatőr felnőtt válogatott eredményesen szerepelt. Minek köszönhető ez a fellendülés?

- Nagyrészt köszönhető a kluboknál végzett munkának, hiszen ne feledjük, hogy a válogatottba meghívást kapó labdarúgók a sportegyesületeknél pallérozódnak. A kluboknál végzett szakmai munka minősége kihat a megyeválogatott teljesítményére. Természetesen ez igaz az utánpótlás válogatottakra is. Szeretném megköszönni a sportegyesületek egész évben nyújtott konstruktív hozzáállását, illetve a szakmai stáb éves munkáját. Húsz együttesből a legjobb nyolcban végeztünk, ami nagyon szép teljesítmény. Bízom benne, hogy hasonló sikereket fogunk elérni a jövőben is.

 

- A lányoknak is lehetősége nyílik bizonyítani a játéktéren?

- 2015-ben Józsa Sándor és Raffai Sándor vezetésével elindítottuk a női felnőtt válogatottak foglalkoztatását is. Szeretnénk 2016-ban további edzéslehetőségeket biztosítani, valamint felkészülési mérkőzéseket lekötni számukra.

 

- Január elején változott a megyei igazgatóság bizottságainak összetétele, már ami a „humán erőforrást” illeti?

- Évről évre növekszik a bizottsági ügyek száma. Eltelt négy év, átértékeltük a bizottságok munkáját és volt, ahol a hatékonyabb munkavégzés érdekében változtattunk.

 

- A tapasztalatok alapján növekedtek vagy csökkentek a nézőszámok az elmúlt idényben?

- Ezt nehéz megítélni, hiszen pontos adatokkal nem rendelkezünk. Bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt években több sportszervezetnél szerveződtek önkéntesen szurkolói csoportok, említhetném akár a Kecskéd KSK vagy a Vértessomlói SK szurkolóit. De nem csak a megyei I. osztályban, hanem a másod- és harmadosztályban is egyre több helyen alakulnak ki szervezett szurkolói csoportok, ami feldobja a megyei mérkőzések hangulatát.

 

- Megyénk nem a balhés mérkőzésektől hangos. Mit tesz az igazgatóság a biztonság fenntartása érdekében?

- 2014-ben létrehoztuk megyei szinten az infrastruktúra és biztonsági bizottságot, valamint együttműködési megállapodást kötöttünk a megyei Polgárőr Szövetséggel és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitánysággal. Minden bajnoki forduló előtt a bizottság vezetője átnézni az aggályosnak vélt mérkőzéseket és arról tájékoztatjuk a rendőrséget valamint a megyei polgárőrséget. A sportpályákra nem való az erőszak, igazgatóságunk minden olyan esetben, ahol atrocitást tapasztal, legyen az játékvezetővel, játékosokkal vagy szurkolókkal szembeni erőszak, rendőrségi feljelentést tesz. 

 

- A Bernd Storck vezette magyar válogatottra büszkék lehetünk a kontinensviadalra való kijutás miatt. A siker hatással lehet arra, hogy a gyerekek közül most többen választják a futballt?

- Meggyőződésem, hogy az Európa-bajnokságra való kijutás miatt még több gyerek fogja választani a sportágat. Nagy fegyvertény, hogy negyvennégy év után kint vagyunk az Eb-n, ebből profitálhat az egész magyar futballtársadalom. A sportágban dolgozók látják, hogy mennyi pozitív változás történt (pályafelújítások, tömegesítés) az elmúlt években, így bíztam a sikerben és bizakodó vagyok a jövőt tekintve is.

 

- Milyen tanfolyamokra lehet jelentkezni ebben az évben a megyei igazgatóságnál?

- Januárban indul játékvezetői tanfolyam, amelyre még várjuk a jelentkezőket. Jelenleg is tart a grassroots önkéntes sportszervezői kurzus, valamint az idén várhatóan elindul az amatőr C tanfolyam, ami specifikusan az amatőr felnőtt csapatok edzőinek szól. Bízom benne, hogy sok megyei edző kolléga él a tanulás adta lehetőségekkel. Nagyon fontosnak tartjuk a sportszakemberek képzését, hiszen a jövő az ő kezükben van. Minél képzettebb edzők és sportvezetők lesznek a magyar futballban, annál nagyobb esély van a sikeres folytatásra.

 

-Idén is megrendezik az immár hagyományos februári szakmai napot?

- Igen, idén február 19-én tarjuk szakmai napunkat a tatai edzőtáborban. A meghívott előadókkal folynak az egeztetések, február elejére készen lesz a konkrét program.

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió