Ünnep a Berta-malomnál

 
Kora reggel már érkeztek a résztvevők az Által-ér partján fekvő Berta-malomhoz. Pompás illatok terjengtek, a gyorsan felállított tűzhelyeken készültek a reggelik. Többnyire hagymás tojás füstölt szalonnával, vagy éppen kolbásszal.

Kellet is az erő a nagy megmérettetésre, hiszen az Öreg-tó frissiben megnyitott zsilipjein keresztül hömpölygött a víz a máskor oly békés kis folyóba.

Nagy volt a készülődés, hiszen a Mikoviny Sámuel emlékére kiírt Által-ér vízitúra kerek jubileumhoz érkezett. Huszadik alkalommal rendezte meg, és az esemény történetében először gyaloglás és kerékpározás is szerepelt a porgrammok között.

Öröm volt nézni a Berta malom körül hömpölygő tömeget. Nemcsak vállalkozó kedvű sportbarátok, de rengeteg érdeklődő (szurkoló) is ott toporgott az Által-és mentén.

Oláh András, Mocsi Ádám és Ercsei Áron főszervezők elégedetten sommázták, hogy reggel tíz óra körül, már 650, igen díszes emléktúrás póló talált gazdára.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője nemcsak ünnepi beszédet mondott, de ő is csónakba szállt, és lerótta a Dunaalmásig tartó 13 kilométeres távot. Neki ez nem okozott problémát, hiszen annak idején aktív kajakos volt. Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke is örömmel üdvözölte a jubileumi rendezvényt. Dr. Beró Henrietta, Tata alpolgármestere beszédében kiemelte: nem véletlen, hogy ez a vízitúra kiérdemelte a megyei értéktárba kerülést. Hozzáfűzte, hogy a gyaloglással és kerékpározással kiegészített esemény igazi szabadidős sportünnepélyé kerekedett.

Először a gyalogosok keltek útra, ők Szomód érintésével (az új kerékpárút mentén) érkeztek Dunaalmásra. Márkus Ferenc vezette a lelkes természetjárókat. A bringások is ezen az útvonalon haladtak Nemes János vezetésével. Hogy mennyien voltak? Erre nem lehet pontos választ adni, mert nekik nem kellett regisztrálniuk. A tömegből kivehetően mintegy 200 bringás és ugyanannyi gyalogló vágott neki a távnak.

Természetesen a vízitúrázókat kísérte a nagyobb figyelem. Látványos alkalmatosságok sorát ismerhettünk meg. Voltak itt többek között kenuk, kajakok, sikló deszkák, tutajok, teknők és rozogának tűnő csónakok.

A sebes sodrású Által-érbe nem egy vízi alkalmatosság felborult, a nézők jól szórakoztak. Sokan jöttek az ország minden részéből, Oláh András, aki mind a húsz alkalommal az egyik főszervezője volt az eseménynek, ismertette, hogy ötszáz feletti volt a regisztrált indulók száma. Ez pedig nem akármilyen siker. A gyaloglást és a kerékpározást a jövőben is szeretnék beiktatni a programba.

És ami a lényeg: egyetlen baleset nem volt, ha csak a borulásokat nem tekintjük annak. A túrázók nem panaszkodtak, különösen azután nem, hogy Dunaalmáson igen pazarul elkészített babgulyás várta őket.

 

Péntek Sándor

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió