NCA: Elektorokat regisztrálhatnak

 
 A Nemzeti Civil Alapprogram második ciklusa is a végéhez közeledik, s az új testületek tagjainak megválasztására hivatott elektorokat 2008. szeptember 30-ig lehet regisztrálni. (2008.09.23.)
A Nemzeti Civil Alapprogram második ciklusa is a végéhez közeledik, s az új testületek tagjainak megválasztására hivatott elektorokat 2008. szeptember 30-ig lehet regisztrálni. (2008.09.23.)
 
NCA elektorállítás
A Nemzeti Civil Alapprogram második ciklusa a végéhez közeledik, az új testületek tagjainak megválasztására hivatott elektorokat 2008. szeptember 30-ig lehet regisztrálni.
 
 
Tisztelt Kolléga!
Kedves Civil Barátom!
 
Bizonyára Ön is értesült már arról, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram második ciklusa is a végéhez közeledik, s az új testületek tagjainak megválasztására hivatott elektorokat 2008. szeptember 30-ig lehet regisztrálni. Előfordulhat, hogy egyesületükkel, alapítványukkal már be is jelentkeztek a miniszteri titkárságnál. Kérem, ez esetben se vegye zaklatásnak levelem. Amennyiben azonban még nem regisztrálták magukat, javaslom, hogy éljenek a lehetőséggel.
Az alábbiakban néhány gondolatot szeretnék megosztani Önnel, úgy is, mint egy pályázó szervezet képviselője, de úgy is, hogy az elmúlt öt évben – az Önök bizalmából – az NCA regionális kollégiumának tagja és elnöke lehettem.
 
Főszámok
A Nemzeti Civil Alapprogram Közép-dunántúli Regionális Kollégiuma 2004-től közel két milliárd forinttal támogatta régiónk ezernél is több civil szervezetét. Az NCA három szakmai kollégiuma további százmilliót meghaladó összeget juttatott a Közép-Dunántúl civil szektorát fejlesztő, területi, tematikus és nemzetközi együttműködését ösztönző programjaira az elmúlt öt évben.
A Nemzeti Civil Alapprogram testületeinek megalakulása óta a régiónkba érkező pályázati pénz sokszorosan meghaladja az eddigiekben nyújtott állami/önkormányzati támogatásokat. A sikeres pályázatok révén sok-sok szervezet vásárolt a működéséhez nélkülözhetetlen számítógépet, fénymásolót, fizetett elő internet-csatlakozásra, vagy finanszírozta bankszámla-vezetési díját, könyvelését, telefonszámláját. Számos egyesület, alapítvány lépett előre foglalkoztatás terén, s rész- vagy főállású munkatárs alkalmazásával hatékonyabbá, biztonságosabbá, kiegyensúlyozottabbá tette szolgáltatásait.
 
Gond, probléma, tortúra
Azonban az NCA rendszerében is sorra jelentkeztek a problémák. Talán Önöknek is sok bosszúságot okozott a "közhasznúsági jelentéssel azonos adattartalmú beszámoló" elkészítése, a gyakorta feleslegesnek tűnő (és sokszor annak is bizonyuló) mellékletek beszerzése, vagy épp egy kicsiny formai hiba miatt elutasított pályázati kérelem. Hasonlóképp megkeseríthették a nyertes pályázók örömét a kései szerződéskötések, s a -szerintem- túlzottan is bürokratikus elszámolási procedúra (tortúra?!).
Nagyon sok véleményt, kérést és hasznos javaslatot osztottak meg a pályázók kollégiumunk tagjaival a különböző fórumokon, konferenciákon, e-mailben és telefonon. Ezeket igyekeztünk közvetíteni a Tanács, a Minisztérium és a Magyar Államkincstár, majd az ESZA Kht. felé. Így sikerült elérnünk, hogy 2005-ben bevezették a hiánypótlás rendszerét, a regionális pályázatoknál ma már nem kötelező a közhasznúsági jelentés, a "működési költség" fogalma jelentősen kibővült.
Sajnos azt is el kell mondjam, hogy sok esetben - különösen az elmúlt két évben – nem sikerült eredményesen ellenállnunk a minisztérium, a Tanács vagy az ESZA Kht. "újításainak". Komoly vereségeket szenvedtünk a formai hibás pályázatok "megmentése" érdekében folytatott harcunkban, s idén már nem tudtuk elérni azt sem, hogy a maximálisan igényelhető összeget - a kisebb költségvetésű szervezeteknek kedvező módon – alacsonyabban határozzuk meg, mint azt a Tanács előírta országosan. Hasonlóképp kötelező volt számunkra is bevezetni az on-line pályázás rendszerét, mely szintén a kisebb közösségeknek jelentett komoly nehézséget.
 
Választani, választhatni!!!
A rendszeren azonban nyilván lehet és kell is javítani. Azonban ez a feladat az NCA újabb testületeire vár. Az "úttörők" – ötéves munkájuk után – már nem választhatók újra, így a szakmai kollégiumba delegált Farnady Judit, tanácstagunk Kovács György, valamint a regionális kollégium 8 tagja (Angyal Szabolcs, Kandikó Rita, Kovács Norbert, Mecsei Ilona, Öcsi József, Róka Gyula, Szauer Rózsa és jómagam) végleg elbúcsúzik az NCA testületeiben vállalt feladatoktól, így szinte teljes megújúlás várható a Közép-Dunántúlon.
Véleményem szerint ezért is fontos, hogy a szektor helyzetét, a közép-dunántúli sajátosságokat és igényeket jól ismerő, a régió érdekeit hatékonyan képviselő, felkészült szakembereket válasszunk a Tanácsba s a kollégiumokba. Az új testületek stratégia-alkotó döntéseihez, bátor kezdeményezéseihez megnyugtató hátteret biztosíthat, s egyben a széleskörű körültekintést, a különböző érdekek érvényesülésének biztosítékát is jelentheti, ha földrajzilag és a szervezetek tevékenységét tekintve is a lehető legtöbb egyesület és alapítvány állít elektort.
Most harmadízben választhatjuk meg azokat a testületeket, melyek számunkra írják ki a pályázatokat, melyek a mi támogatásunkról döntenek! Éljünk ezzel a lehetőséggel, állítsunk elektorokat!
 
Fontos tudni
A jogszabály alapján csak azok az egyesületek, szövetségek és (magán)alapítványok állíthatnak elektort, melyek hatóköre – a létesítő okiratuk szerint is – legalább egy megyére kiterjed, és ezt konkrét programokkal, szolgáltatásokkal, a tagságuk összetételével is igazolják. (Véleményem szerint továbbra is fontos és szükséges lenne, hogy a kistérségi, települési vagy településrészi területen tevékenykedő közösségek is azonos jogokkal vehessenek részt a választási folyamatban, hiszen a kollégiumok és a Tanács döntései az ő támogatásukat és munkájukat is meghatározzák. Sajnos ezirányú kezdeményezéseink nem vezettek eredményre, számos "kis" szervezet ezután sem tud érdemben beleszólni a testületek összetételébe.)
Regisztrálni 2008. szeptember 30-ig lehet egy nyilatkozat kitöltésével és elküldésével. Csatolni kell a hatályos létesítő okirat (egyesületeknél alapszabály, alapítványoknál alapító okirat) a szervezet vezetője által hitelesített másolatát, valamint a bírósági nyilvántartás 30 napnál nem régebbi eredeti kivonatát.

A felhívás, a nyilatkozat űrlapja, a jogszabályi háttér és minden kapcsolódó információ megtalálható e cikk végén, ahonnan letölthető. Természetesen mi is szívesen állunk rendelkezésükre – telefonon (20/4644545) és e-mailen (bereznai@enternet.hu) is válaszolunk kérdéseikre, segítünk az űrlap kitöltésében. 

                                  Üdvözlettel

                            Bereznai Csaba

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió