Mainzban ünnepeltek

 
Horváthy Lóránt, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ) elnöke, Tata alpolgármestere és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke részt vett Mainzban a német Rajna-Pfalz Tartomány és a francia Burgundia sportszövetségének 50 éves múltra visszanyúló partnerkapcsolatának jubileumi ünnepségén.   

Horváthy Lóránt, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ) elnöke, Tata alpolgármestere és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke részt vett Mainzban a német Rajna-Pfalz Tartomány és a francia Burgundia sportszövetségének 50 éves múltra visszanyúló partnerkapcsolatának jubileumi ünnepségén. 

 

A Rajna-Pfalzi Sportszövetségnek 1991 óta van partnerkapcsolati megállapodása a KEM SZÖSZ-szel, de a burgundiaiakkal is szoros kapcsolatot alakított ki Horváthy Lóránt. Ez volt a mostani meghívás alapja. Az eseményen részt vett Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Varga Zita nemzetközi referens és Szabó Ferenc, a FÉKEMSZ elnök is.

   

– Fontos volt számunkra, hogy részt vegyünk német barátaink fontos ünnepi eseményén, hiszen a mindennapokban élő és aktív kapcsolatot tartanak sportági szakszövetségeink egymással. Májusban Schifferstadtban ünnepeltek a két fél súlyemelői, és a Bingeni Evezős Egyesület éppen kinn tartózkodásunk alatt járt az esztergomi evezősöknél, akik a kapcsolat fennállásának szintén a 20. évfordulóját ünnepelték – hangsúlyozta Horváthy Lóránt.

 
 1962-ben kötött megállapodását újította meg a Rajna-Pfalzi és a Burgundiai Sportszövetség, melynek jegyében a két szervezet hivatalos és önkéntes munkatársai továbbra is azon fognak dolgozni, hogy erősítsék a sport szerepét a francia-német együttműködésben. Az Európai Uniót megalapozó francia-német megbékélés megvalósításáért rengeteget tett ez a két szövetség, akik a ma kihívásai elől sem szaladnak el, felvállalva a fiatalok, a bevándorlók integrációját, egyre szélesítve a nemzetközi együttműködés kereteit is.

Az ünnepségsorozat megrendezésére Mainzban került sor, amelyre meghívást kapott Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is, hiszen a Rajna-Pfalzi Sportszövetség 1991 óta ápol kiterjedt kapcsolatokat a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségével (KEM SZÖSZ). A megyei önkormányzat által is ellenjegyzett megállapodásban foglaltak szerint, önkormányzatunk hathatósan igyekszik támogatni anyagilag és a rendelkezésére álló szervezési lehetőségekkel is a KEM SZÖSZ munkáját. A rendezvény csúcspontja a Rajna – Pfalz Tartomány és Burgundia sport-partnerkapcsolatának ünnepélyes megújítása volt a tartományi parlament épületében, ahol Popovics György a vendéglátók iránti gesztusként német nyelven mondta el köszönő beszédét.

 

 – Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a jubileumi ünnepségen, amelyen közelről láthattam, hogyan működik két másik országban az a modell, amelyet mi is próbálunk megvalósítani: bevonni az ifjúságot a sportegyesületekbe, egészséges, tartalmas időtöltést biztosítani számunkra. Ez az 50 éves jubileum megmutatta, hogy mindenki számára fontos a valahova tartozás, hogy a sportegyesületek lehetnek azok a szerveztek, melyek helyet adva a tömeg- és versenysportnak – egyben legnagyobb civil szervezetként – a társadalmi élet mindenki számára leghasznosabban színterei lehetnek – emelte ki beszédében Popovics György.

   Az ünnepi eseményen Horváthy Lóránt is szót kapott.

    – A XVI. században Magyarországon az egyik legkedveltebb hangszer a duda volt, melyet szívesen hallgattak az akkor élők – kezdte a KEM SZÖSZ elnöke. – A különleges, éles hangzás egyedüli hangszerként is, de együttesben is népszerű volt. Későbbiekben, a múlt század első felében már többnyire egyedül használták, és minden valószínűség szerint ekkor keletkezett az a közmondás: „Két dudás nem fér egy csárdában.”  Ez egyben arra is utal, hogy a dudák összehangolása nehéz mesterség, és ritkán lehetett ezt megvalósítani. Önök az összehangolás tekintetében már ötven éve sikeresek, hiszen Rajna-Pfalz Tartomány kapcsolata Burgundiával 1962 óta fenn áll. A kezdetek idején biztosan sokat kellett gyakorolni a megfelelő hangzások megtalálása érdekében, kiszűrve a helytelen hangképzéseket, a nem megfelelő dallamokat, ritmust. Az eddigi képletesen szólva „fellépések és koncertek”, az évente jelentkező jelentős számú rendezvények, az együttműködés, mindkét fél részéről komoly felkészülést, gyakorlást, előkészítést, tanulást és megértést igényelnek. A német-francia kölcsönös sportegyüttműködés szerepe és küldetése a mai Európában - ez napjainkban is – jól kitapintható módon, kiemelt jelentőséggel bír. Megtiszteltetés számunkra, hogy Magyarországról, Komárom-Esztergom megye sportjának képviseletében ebben a zenei felkészülésben, az együttműködések hangolásában, sőt néhány alkalommal próbákon, a programokon is részt vehetünk. Érezzük, tapasztaljuk ezek a közös fellépések, események – leginkább a fiatalok körében – milyen pozitív hatással bírnak az európai nemzetek egymás mellett élésére, a polgárok közvetlen, személyes kapcsolatainak kialakulására - mindezt a sport oldottabb nyelvezetén, lehetőségein keresztül. Szívből gratulálunk a félszázados jubileumhoz, ezért elismerésként, útravalóként, de igazolásként is, egy – egy dudás zenész ábrázoló kerámiával jelezzük, a német-francia, a Rajna-Pfalz – Burgundia kapcsolatban elfér egymás mellett a két dudás, a két zenész is.  A hangszerelés eddig is kiválóan sikerült, kívánjuk ez a jövőben is így legyen! A két dudás mégis megfér egy csárdában!

 

         Szövetségünk mindhárom nemzetet összefogó „trinacionális” találkozókon vesz részt rendszeresen a franciaországi Burgundiában és a németországi Rajna-Pfalz tartományban és minden harmadik évben vendéglátóként is szerepet vállal a kapcsolatban. Tervek szerint 2013-ban ismét szövetségünk ad otthon a rendezvénynek. A találkozók alkalmával a három nemzet fiataljai nemcsak közös sport programokon vesznek részt, hanem ízelítőt kapnak az adott nemzet kultúrájából és hagyományaiból is –mondta Szabó Ferenc, a Fogyatékkal Élők Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetsége elnöke

 

A háromnapos program során arról is tapasztalatot gyűjtött a megyei elnök, milyen szerepet vállalhat a sport területén a politikai, tartományi, közigazgatási, minisztériumi szint. Popovics György találkozott Kurt Beck tartományi miniszterelnökkel, Joachim Mertes tartományi parlamenti elnökkel, Roger Lewentz tartományi bel-, infrastruktúra és sport miniszterrel és Jürgen Häfner belügyi, sport és infrastruktúráért felelős államtitkárral. A látogatás utolsó napján a megyei delegáció részt vett a Rajna-Pfalzi Napok színes seregszemléjén.

   A látogatás utolsó napján a megyei delegáció részt vett a Rajna-Pfalzi Napok színes seregszemléjén.

 

Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió